Presentatie DestiNature concept op Fruit Logistica

Koppert Biological Systems zorgt samen met de teler voor voedselveiligheid

Koppert Biological Systems is wereldwijd marktleider in biologische gewasbescherming en de bestuiving van gewassen met hommels. Het Nederlandse bedrijf bestaat sinds 1967 en heeft nu vestigingen over vrijwel de hele wereld. Koppert neemt voor de eerste maal als standhouder deel aan de Fruit Logistica. Met de deelname aan de beurs introduceert Koppert het concept DestiNature. De boodschap hiervan is bedoeld voor de verschillende spelers in de voedselketen.

Hoogste niveau van voedselveiligheid

Met de introductie van dit concept wil Koppert erop wijzen dat, wanneer Koppert bij de gewasbescherming van de teler is betrokken, in de teelt alles is gedaan om het hoogste niveau van voedselveiligheid van het product te bereiken. Koppert treedt op als ‘navigator’ om de teler te helpen telen op ieder gewenst niveau waarbij de voedselveiligheid gewaarborgd moet zijn. Dit kan zijn de geïntegreerde teelt, residuvrij, pesticidevrij, beneden mrl of EKO. Welke keuze ook gemaakt wordt, de inzet van de natuur is het uitgangspunt.

Natuurlijke vijanden

Het gewasbeschermingsysteem van Koppert werkt met natuurlijke vijanden die, eenmaal in de kas gebracht, op zoek gaan naar de plagen. Deze plagen worden uitgeschakeld via de natuurlijke weg. Een alternatief dus voor chemische middelen die doorgaans een voedselveilig en milieuvriendelijke geteeld product in de weg staan. Roofmijten en sluipwespen doen dit mooie werk in de kas van nature, net zoals ze dit in de vrije natuur doen. Hommels worden in de kas gebracht om de bloemen tijdig te bevruchten zodat er bijvoorbeeld een mooie tros tomaten groeit. De bestuiving door hommels gebeurt precies op tijd en op een milieuvriendelijke manier. Precies zoals dit in de natuur bedoeld is. Naast de inzet van natuurlijke vijanden heeft Koppert in 2007 het natuurlijk middel Enzicur geïntroduceerd voor de bestrijding van ziekten zoals echte meeldauw. Hiermee is een goed alternatief voor het gebruik van fungiciden voor handen gekomen.

Koppert weet de weg

Het systeem van biologische gewasbescherming vergt aandacht van de teler en kennis en advies van een adviseur. Dit is een samenspel waarin Koppert al vele jaren ervaring heeft met vele hoog opgeleide adviseurs over de hele wereld. Dit samenspel werkt in veel bedekte teelten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine en courgette. Ook in diverse fruitgewassen, zoals aardbei worden al heel goede resultaten geboekt om het chemisch middelengebruik terug te dringen en voedselveilig fruit te leveren. Koppert fungeert hierbij als adviseur en vraagbaak - of ‘navigator’ - , een rol die zij met haar langdurige ervaring in vele teelten kan waarmaken. Koppert helpt de teler bij het vroegtijdig signaleren (scouten) van plagen in gewassen, maar bijvoorbeeld ook met een inzetstrategie van beestjes voor de gewasbescherming. In geval van geïntegreerde gewasbescherming weten de adviseurs van Koppert exact welke chemische middelen goed combineren met natuurlijke vijanden en welke niet. Ook ondergronds weet Koppert de weg. Met een microbiologisch middel als Trianum maakt Koppert planten sterker via de wortels, zodat zij minder vatbaar zijn voor ziekten. Ook dit werkt enorm positief richting een schoner en veiliger eindproduct. En dat is nog altijd wat telers willen en retailers verwachten; een probleemloos product waarvan de consument zorgeloos kan genieten. Een veilig, schoon en gezond product, met hulp van de natuur.

Wereldwijd

Koppert werkt met dochterbedrijven en met distributeurs in alle Europese landen maar ook in USA, Canada, Japan, Korea, Afrika en Midden-Amerika. De vraag naar nieuwe oplossingen neemt iedere dag toe. Het besef dat de consument een schoon en veilig product wenst en verwacht, neemt toe bij retailers. Dit is een goede ontwikkeling, vooral omdat de oplossing al voorhánden is. Zo schakelden bijvoorbeeld enorm veel telers van paprika in Almería, Zuid-Spanje de afgelopen jaren over van de standaard chemische gewasbescherming naar de biologische aanpak sinds een aantal Duitse supermarkten kritischer op residuen controleert. De toenemende aandacht voor voedselveiligheid en residu-eisen vragen om een goede aanpak in de keten. En dat kan, het systeem is er immers al, maar nu de nieuwe insteek nog bij de telers. Koppert neemt graag de rol op zich om hierin te navigeren richting het gewasbeschermingsniveau dat past bij de eisen van de klant en de bestemming van het product.

Stand

Koppert staat in de Holland hal 1.2, stand E-04.

Voor meer informatie:
Markus Huurman
Koppert Biological Systems
Postbus 155
2650 AD Berkel en Rodenrijs
Tel: 010 514 04 33
Mob: 06 51288705
www.koppert.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven