Nieuw impuls voor vermindering energiegebruik

Eerste paal van Innovatie- en Democentrum Kas als Energiebron geslagen

Op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw is in Bleiswijk de eerste paal geslagen van het Innovatie- en Democentrum Kas als Energiebron (IDC). Het Innovatie- en Democentrum wordt een belangrijke katalysator voor het testen, onderzoeken en demonstreren van technologische innovaties in en voor de glastuinbouw. Het Innovatie- en Democentrum heeft een grondoppervlak van
2000 m2, die naar behoefte flexibel kan worden ingedeeld en waarop kleine demokassen zullen worden gebouwd. Het Innovatie- en Democentrum is onderdeel van het investeringsprogramma Kas als Energiebron van de glastuinbouwsector en wordt gefinancierd door het Ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw. Wageningen UR Glastuinbouw stelt de grond hiervoor beschikbaar.

Het tuinbouwbedrijfsleven, Ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw willen
gezamenlijk de afhankelijkheid van aardgas verminderen en de CO2-emissie beperken.
De huidige energieprijzen vragen om forse investeringen in het ontwikkelen, testen en demonstreren van technologische innovaties die het energieverbruik en de energiekosten sterk terugdringen. Het Innovatie- en Democentrum is één van de instrumenten om dit te realiseren.

Het IDC biedt de mogelijkheid om op kleine schaal een Demonstratieproject te bouwen, te onderzoeken en te demonstreren aan diverse doelgroepen. Diverse technische voorzieningen zijn in een Technische Corridor aangebracht, zoals leidingen voor aan- en afvoer van koude en warmte, elektra en computerverbindingen. Hierop kunnen de Demo’s eenvoudig worden aangesloten. In het IDC worden bijna-marktrijpe technologische innovaties getest en onderzocht onder realistische praktijkomstandigheden in bestaande kastypes maar ook in combinatie met geheel nieuwe kasontwerpen. Na een geslaagde testen demonstratieperiode krijgen de Demo’s de gelegenheid op ware praktijkschaal (2 tot 4 ha) hun volwassen toepassing voor de glastuinbouw aan te tonen.

In januari 2008 start de bouw van de ZoWaKas. De ZoWaKas is één van de winnaars van de Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas en is ingediend door Wageningen UR Glastuinbouw en wordt gebouwd door P.L.J. Bom Kassenbouw BV. Deze eerste Demo wordt in april 2008 in gebruik genomen.

Voor meer informatie:
Hans Koehorst
Stuurgroep Kas als Energiebron
Mob: 06 – 53 13 19 44


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven