Weblog Frank van Kleef:

“Wasserbomben” of “Red Pearls”?

Het bedrijf is weer helemaal groen, vrijdag en zaterdag zijn er weer ruim 320.000 planten in de netjes schoongemaakte kas gezet. Het maakt niet uit voor de hoeveelste keer we dit nu al doen, het blijft altijd weer een mooi moment. Voor het personeel betekent dit het einde van een paar weken wat minder prettig werk in een niet verwarmde kas. Voor de telers in die kas betekent het een nieuwe ronde, en dus nieuwe kansen. Ze hebben het weer helemaal in de hand hoe zij het gewas willen laten groeien, en doen hun uiterste best om er, inspelend op de buitenomstandigheden, weer het beste van te maken.

Ook bij de plantenkweker zijn weer inspanningen op topniveau geleverd om een zo goed mogelijke plant af te leveren. Ongeveer 50 vrachten in anderhalve dag, ook dat blijf ik bijzonder vinden. Vrijdag hebben we de eerste tomaten geoogst in de nieuwe kas waar we begin november geplant hebben. Het gewas staat er goed bij, al wordt het nu wel tijd dat er wat tomaten vanaf gaan en we wat meer natuurlijk licht krijgen.

Er wordt nog steeds hard gewerkt om de laatste puntjes van de bouw af te werken. Alles draait al een tijdje maar hier en daar moeten er nog dingen ingeregeld worden, en dingen die niet helemaal, of helemaal niet goed gegaan zijn, moeten worden opgeknapt. Zo hebben we al sinds het begin problemen met lekkage van de regenwaterafvoer van de eerste 30 hectare. Uiteindelijk hebben we nu de mensen van Brabander watertechniek uit Wateringen er maar bij gehaald om de problemen echt op te lossen. De jongens die de hele week al tot hun oren in de bagger staan om de reparaties uit te voeren zijn daar allerminst blij mee, temeer omdat de problemen niet door hen zijn veroorzaakt. We hebben ze dan ook wel moeten beloven dat zij bij een volgende fase het leidingwerk mogen aanleggen. Want dat geld voor alles, je kunt maar één keer echt netjes werk maken en dat is de eerste keer. Alles wat je daarna moet opknappen valt altijd tegen.

Diverse journalisten zijn deze week langs geweest om informatie in te winnen voor een artikel. Het is dan altijd maar afwachten hoe de informatie overkomt en hoe het uiteindelijk in het artikel wordt verwerkt. Maar dat ging ook deze keren weer redelijk goed. Met een journalist van een grote Duitse krant, wat op zich al riskant is, had ik een interview in het Engels (Op het onderwerp de 'Wasserbomben' na, maar dat begrijp ik inmiddels in het Duits ook wel), wat het er niet makkelijker op maakte. Tot mijn genoegen bleek hij alles goed begrepen te hebben en is ook dat een goed en positief verhaal geworden over de Nederlandse tomatenteelt. Het mooiste van het bezoek was dat hij kort na zijn terugkeer op de redactie in Frankfurt, een mailtje stuurde met de reactie van zijn collega’s op onze tomaten "We tasted your Red Pearls, and you should have heard their (and my) applaus even through the roaring Ijsselmeer!". Kijk en daar doen we het voor, het antwoord op de titel is duidelijk.


Frank van Kleef
www.agriporta7.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven