De Ruiter Seeds:

Teelttip Derby

Een nieuw jaar, een nieuwe teelt en een vertrouwd ras. Kort en krachtig, maar alles omvattend. De Ruiter Seeds wenst u ook dit jaar weer een succesvolle teelt toe. Regelmaat in groei en zetting; dat zijn de ingrediënten voor een succesvolle teelt. Een aantal vroege, half-oktoberzaaiers zijn vorige week al naar de zetting toegegaan. Dit gaat alleen wanneer er voldoende groei voorhanden is en zij zich beperken tot één vrucht per stengel.

De meeste bedrijven hanteren toch deze week of de weken erna voor zetting.
Hiertoe gaan we in de regel zo’n twee weken voor zetting zakken in temperatuur. Standaard houden we aan: nacht 19ºC en dag 20-21ºC, zodat we
op een etmaalgemiddelde van rond de 20ºC uitkomen.De lengte en ingestelde waarde van de voornacht zijn afhankelijk van de knopstand. Bij een sterke, afgebogen knop is een korte voornacht van bijvoorbeeld 18-18,5ºC voor bijvoorbeeld drie uur voldoende. Het is dan belangrijk om snelheid te houden. Bij wat zwakkere of minder afbuigende knoppen kan er een langere en diepere voornacht aangehouden worden. Streef altijd naar een voornacht van >17ºC, anders worden de knoppen te zwaar, waardoor er later harder gestookt moet worden om gang en regelmaat in het gewas te krijgen. Dan moet je wel het licht mee hebben en die zekerheid is er in deze weken niet.

Een vuistregel voor het schermen is: elke dag even open, tussen 11:00 uur en
15:00 uur. Het gewas moet even geactiveerd worden. Een andere stelregel: bij
0ºC buitentemperatuur moet de instraling minimaal 100 Watt zijn om het scherm te openen, anders verlies je teveel warmte die met een buisrail mogelijk niet voldoende kan worden opvangen. Aan de andere kant, als er nauwelijks tot geen instraling is, moeten de buitenomstandigheden zacht zijn, bijvoorbeeld 10ºC met weinig wind.

Een AC-folie wordt in deze tijden van hoge gasprijzen meer standaard. Het voordeel zit vooral in gasbesparing, maar teelttechnisch biedt een folie ook mogelijkheden. Het vochtgehalte in de kas blijft op peil, omdat het vocht niet via het dek wordt afgevoerd. Een vochtdeficit van drie is in deze tijd toch wel de bovengrens.

Groei beheersen met beperken watergift en daardoor zetting afdwingen, is niet aan te bevelen. Veelal werkt het averechts. Geef de plant wat het nodig heeft en teer niet te ver in. De plant leeft nu nog voornamelijk van het water en de voeding die hem aangeboden worden. Een groot nadeel van droog telen is de ongelijkheid van de matten en daardoor ook tussen planten onderling. Dit is niet bevorderlijk voor een onbezorgde teelt.

Voor meer informatie:
Miranda de Bruijn
De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven