Seminis: inpecteer planten op Clavibacter

PD volgt tomatentelers met mogelijke Clavibacter-besmetting

Tholen - Zaadbedrijf Seminis (Bruinsma) raadt plantenkwekers en telers aan tomatenplanten zorgvuldig te inspecteren op symptomen van Clavibacter.
De Plantenziektenkundige Dienst (PD) volgt circa tien tomatenbedrijven die mogelijk met Clavibacter besmet plantmateriaal hebben ontvangen. Hoewel de PD de stellige indruk heeft dat de problemen met Clavibacter in tomatenplanten nu onder controle zijn, is de kans dat kruisbesmetting is opgetreden niet uit te sluiten. De incubatietijd van Clavibacter is afhankelijk van de hoeveelheid overgedragen bacteri├źn maar ligt gemiddeld op 6 weken, zegt Jeroen Kavelaars van de PD.

De PD doet nog onderzoek naar de oorzaak van de besmetting. Vorige week liet de PD weten de uitbraak van Clavibacter onder controle te hebben. "We hebben in kaart welke partijen mogelijk in contact zijn geweest met de besmetting." De monitoring van dit plantmateriaal bij de teeltbedrijven start over een aantal weken als de planten mogelijk symptonen kunnen vertonen. "Bij de constatering was een deel van het plantmateriaal al uitgeleverd aan de telers." Als besmetting wordt geconstateerd, moet het besmette deel van de planten en een buffer worden geruimd. Tot nog toe is een onbekende hoeveelheid planten vernietigd. "Er is een aantal partijen opgeruimd uit voorzorg of op basis van andere indicaties dat ze besmet waren."

Bron: Weekblad Groenten&Fruit

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven