Clavibacter-besmetting hopelijk onder controle

Om in de huidige geruchtenstroom naar aanleiding van vermeende Clavibacter-aantastingen in de tomaten(opkweek) helderheid te scheppen, heeft Hollandplant besloten openheid van zaken te geven over hetgeen er is gebeurd gedurende de afgelopen 10 dagen. Vrijdag 21 december is er contact opgenomen met diverse plantenkwekers en tomatentelers door het zaadbedrijf, met de mededeling dat er naar aanleiding van problemen in de herfstteelt een verdenking bestond van een Clavibacter-besmetting in het ras ‘Bizarr’.

Maandag 24 december is er, door het zaadbedrijf, op uitgebreide schaal getest op de aanwezigheid van Clavibacter. Deze testen gaven aanleiding tot nader onderzoek. Voor dit onderzoek zijn de NAKTuinbouw en PD ingeschakeld en deze hebben ook daadwerkelijk een besmetting in het ras ‘Bizarr’ aangetoond. Vrijdag 28 december 2007 zijn de besmette partijen direct uit het handelsverkeer genomen en vernietigd. Ondanks alle feestdagen hebben medewerkers van de PD en NAKTuinbouw kans gezien om binnen korte tijd alle overige partijen te analyseren en te beoordelen.

Doordat strenge hygiëneprotocollen worden gehandhaafd, hebben de plantenkwekers inmiddels toestemming gekregen van de PD om de overige partijen tomaten onder toezicht af te leveren. Inmiddels is er ook een onderzoek gestart naar de mogelijke Clavibacter-besmettingen in hetzelfde ras in de najaarsteelt. Mogelijk gaat het hier om dezelfde besmettingsbron.

Bron: Hollandplant

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven