Franse witlofmarkt in evenwicht

Agreste, het bureau voor de statistiek van het Franse Ministerie van Landbouw en Visserij, constateert in Frankrijk een vrij evenwichtige markt in oktober en november van 2007. De prijzen blijven weliswaar ca. 5% achter bij die van vorig jaar maar zijn beduidend hoger dan het 5-jarige gemiddelde. Een correcte vraag en temperaturen die passen bij de tijd van het jaar maakten een redelijk prijsniveau mogelijk.

De geschatte oppervlakte witlofpennen in Frankrijk bedraagt dit seizoen 13.000 ha. De oppervlakte blijft dus stabiel, zodat een einde komt aan de dalende tendens van de laatste jaren. Ook de witlofpennenproductie blijft stabiel ten opzichte van vorig jaar. Agreste spreekt van lagere drogestofcijfers en grovere pennen. Bovendien waren dit jaar de problemen met de mineervlieg beduidend belangrijker dan in andere jaren. De mineervliegenproblemen hadden in de maanden tot en met november een negatief effect op de lofproductie. Deze problemen zijn veelal achter de rug en Agreste verwacht voor dit seizoen een hoger wortelrendement (kg lof/kg wortel) dan in het seizoen 2006/2007. We zien in de maand december de lofproductie per m2 snel stijgen.

De lofproductie lijkt dit seizoen dan ook toe te zullen nemen met ca 9% ten opzichte van het vorige seizoen. De geschatte productie witlof voor 2007/2008 bedraagt 234.600 ton. Als we de cijfers over de laatste 5 jaar bekijken is er een afname van de oppervlakte witlofpennen van 12%. Ondanks de verwachte stijging in de witlofproductie in het seizoen 2007/2008 daalt deze over de laatste 5 jaar bezien toch met 4%.

Bron: Witlofnieuwsbrief Agrisemen

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven