Menno Keppel en Thomas Ruijter:

"Ook in Azië wordt teler wordt meer en meer ondernemer"

Tholen - "Ook in Thailand wordt de teler steeds meer ondernemer." Dat vertelt Thomas Ruijter van Agri Solutions Asia. Vijftien jaar geleden vertrok Thomas met zijn compagnon Menno Keppel naar Thailand om daar een techniekbedrijf te beginnen. Nu ziet hij hoe de bedrijven en de kwaliteitseisen groeien 
 
Thomas Ruiter & Menno Keppel van A.S.A. op de foto met Ignacio Rodriguez & Jan-Willem Lut van Sercom
 
Tomatenavontuur
Thomas heeft de Aziatische tuinbouwmarkt zien ontwikkelen, vertelde hij vorige maand op de Horti Asia in Bangkok. Voor techniek bleek er vijftien jaar geleden nog weinig interesse te zijn. Er was sowieso nog maar weinig animo voor tuinbouw en wat er was, was nog lang niet ontwikkeld genoeg voor serieuze investeringen. Daarom startte hij met Menno een demokas, die uitgroeide tot een serieuze tomatenkwekerij. Hun bedrijf Take Me Home Tomatoes is uitgegroeid tot een van Thailand's meest vooraanstaande tomatenmerken en de tomaten zijn in de schappen van de grote Thaise supermarkten te vinden. 
 
In vijftien jaar verandert er veel en inmiddels is A.S.A. een begrip in de regio. Ze leveren Nederlandse technologieën die zijn aangepast op de lokale omstandigheden – iets waar ze dankzij hun eigen kwekerij veel ervaring in hebben. "Westerse producten een op een overzetten in dit klimaat werkt niet. Dat heeft te maken met de taal en de cultuur, maar ook met de klimatologische omstandigheden. Je kunt het niet kopiëren uit de Nederlandse kas", vertelt Thomas. "Wij specialiseren ons op de tropische omstandigheden in Zuidoost Azië, waar je te maken hebt met veel warmte en een hoge luchtvochtigheid. Door aanpassingen te maken aan de Westerse technologieën helpen we onze klanten te telen in de tropen."
 
Agri Solutions Asia bedient klanten uit de hele tuinbouw. Van snijbloemen en potplanten tot aardbeien en sla. Voor technologie liggen momenteel veel kansen in de hoogwaardige gewassen zoals sla, bladgewassen en meloenen.
 
 
 
Schaalvergroting
Net als in Nederland is in de Zuidoost Aziatische tuinbouw schaalvergroting momenteel een belangrijke trend. De kwekerijen worden alsmaar groter en de kleine, individuele telers verdwijnen. Het is een gevolg van de ontwikkelingen van de sector. 
 
In de afgelopen jaren zag Thomas hoe de markt zich in het zuidoosten van Azië ontwikkelde. "In het begin waren de lokale markten de plaats voor telers om hun producten af te zetten. Maar door de groeiende middenklasse werden er supermarkten geïntroduceerd. Dat bracht met zich mee dat er andere kwaliteitseisen aan de producten werden gesteld, en dat zie je terug in de sector", vertelt hij. "Eerst werd er puur geïnvesteerd in het product zelf en manieren om het te telen. Nu de markt en de prijs wat meer gesetteld is, ligt de focus op efficiëntie. Hoe kunnen we meer opbrengst halen uit dezelfde oppervlakte en grondstoffen als bemesting en water." 
 
 
 
De eerste aanzet van de volgende fase is volgens Thomas ook al zichtbaar. "Procesbeheersing. Er komen investeerders de markt in en partijen die de keten vanuit de markt aansturen. Voor hen is risicomanagement een belangrijk begrip. Supermarkten willen 365 dagen per jaar tomaten van dezelfde kwaliteit in het schap hebben liggen. Ze willen niets aan het toeval overlaten en de processen zoveel mogelijk voorspelbaar maken. Dat vergt weer een heel andere aanpak van de teler. Men moet veranderen omdat de markt verandert: ook hier wordt de teler steeds meer ondernemer."
 
 
Voor meer informatie:
Take me Home Tomatoes:
www.takemehometomatoes.com/th/
Thomas Ruiter (e-mail)
Menno Keppel (e-mail

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.