Bejo Zaden:

Introductie nieuwe duurzame seedcoating

Onderzoekers en veredelaars zijn continu bezig met het creëren van nieuwe rassen. Met de nieuwste schonings- en bewerkingstechnieken en de meest moderne apparatuur zorgen zij ervoor dat alleen de beste zaden aan de basis staan van de groenteteelt. De ontwikkelingen vinden niet alleen plaats op veredelingsgebied. Ook op het gebied van seedcoating. Bejo introduceert namelijk een nieuwe duurzame coating.

De coating van zaad dient voor een betere bescherming van het zaadje in de eerste levensfase. Daarnaast zijn er bijkomende voordelen: zo zorgt het gladdere zaadoppervlak voor een verbeterde zaaibaarheid en is het zaad dankzij de toegevoegde kleur beter zichtbaar in de aarde. De kwaliteit van de coatings is daarom zeer belangrijk voor telers.

 
Receptuur

Bejo heeft binnen de markt gezocht naar een duurzamer type coating en is daarbij op een receptuur uitgekomen die volledig samengesteld is uit natuurlijke materialen. De coating wordt dus volledig organisch afgebroken in de aarde. De coating biedt grote voordelen op het gebied van droogtijd: voor conventioneel zaad wordt deze teruggebracht van 15 naar 5 minuten. Met het inkorten van de droogtijd neemt ook het energieverbruik af, zodat ook het milieu minder belast wordt.

Bejo verwacht dat de kortere droogtijd er ook voor zorgt dat de vitaliteit van het zaad minder onder het proces te lijden heeft. Dat de nieuwe coating ook een hogere vochtdoorlaatbaarheid heeft, draagt bij aan deze verwachting.

Het gebruik zal gefaseerd ingevoerd worden: bij biet is reeds gebruik gemaakt van de nieuwe coating. Wij zullen deze – na een periode van uitvoerig testen – ook voor andere conventionele gewassen gaan implementeren. Dit geldt in eerste instantie voor wortel, ui en spinazie.

De coatingvloeistof heeft volledige erkenning van SKAL en staat geregistreerd op de biologische inputlijst. De voorbereidingen om het biologische assortiment van de vernieuwde coating te voorzien zijn ook in volle gang; Bejo verwacht dat de implementatie in 2019 zal plaatsvinden. Op termijn zullen biologische zaden zich onderscheiden door een herkenbare kleur.
 
Voor meer informatie
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl
info@bejo.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven