De Ruiter Seeds:

"Rivato en Sardinero zijn de nieuwe zoetpuntpaprika en gele paprika"

Tholen - Tijdens de Open Dag Tomaat bij De Ruiter Seeds spraken we Nico van Vliet, chain manager. Er is veel te doen in de markt van de zoetpuntpaprika's. En De Ruiter zit niet stil. Zij brengen Rivato op de markt. Rivato gaat Ramiro vervangen. Het meest in het oog springende is wel uniforme vrucht. De vrucht is lang en heeft een egale kleuring. Het voordeel van deze doorkleuring is dat het de houdbaarheid van deze vrucht ten goede komt. Rivato heeft een resistentie voor het tabaksmozaïkvirus.

Raptor – het nieuwe oranje paprika ras van De Ruiter
 
  

San Siro – deze gele paprika breidt in areaal verder uit.
 
Sardinero
Ook nieuw is het gele paprikaras Sardinero. Teler Luc Snoeys van kwekerij Hortigro in het Belgische Rijkevorsel teelt het ras sinds dit seizoen op 1 hectare."‘Sardinero is grof zoals ik verwacht had, met veel 95’ers. Dat heb je in België ook echt wel nodig, ik kan 75’ers niet kwijt bij Hoogstraten. Ik schat het gemiddelde vruchtgewicht van Sardinero ver boven de 200 gram. In deze weken (week 37 en 38) zien we zelf vruchten van 300 tot zelfs 350 gram. De doorkleuring gaat prima en het eindresultaat is een mooie gele paprika met een dikke wand."
 
 
Van neusrot heeft de paprika volgens Luc geen last. "En dat terwijl ik geen dag geschermd heb, zelfs niet bij die hittegolven. Ik heb natuurlijk wel wat meer toppen laten staan en gestuurd op een stabiel EC-niveau in de mat rond de 3,5. Als je  niet schermt moet je pieken voorkomen. Omdat ik zo’n hekel heb aan schermen, heb ik dus echt een sterk ras nodig. Sardinero is dat."

Sterke wortels
De zetting verloopt regelmatig, zonder echte pieken: ‘Sardinero heeft groei genoeg en vertoont nergens verbranding. Dat is ook een kwestie van sterke wortels. Die krijg je door een goede waterstrategie, maar ook door de kwaliteit van het zaad en de plant van de plantenkweker."

Volgend seizoen weer
‘Sardinero is een heel arbeidsvriendelijk ras. Het topwerk gaat heel gemakkelijk. Je moet dit ras niet overbelasten. Wij hebben 4 oksels leeggehaald om te plant te ontlasten en meer groei te creëren. Met dit jaar bleven er paprika’s aankomen. Achteraf had ik misschien nog meer moeten dunnen. Maar dat kan ik volgend seizoen uitproberen, want ik heb net weer zaad van Sardinero besteld.’

 
 
Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Nico van Vliet
nico.van.vliet@monsanto.com


 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven