Vertical farming klinkt geweldig totdat het over energieverbruik gaat

Vertical farming is 'hot' op dit moment. Veel binnentelers beloven dat ze de wereld op een efficiënte manier voeden. Op dit gebied zijn er echter nog wel wat vraagtekens, vooral wat betreft het energieverbruik, zo zegt Andrew Jenkins, van de Queen's University in Belfast. In een opiniestuk in The Conversation schrijft hij: 
 
"De stedelijke teelt biedt een unieke mogelijkheid om voeding al op ontwikkeld land te telen, de binnenlandse voedselproductie te vergroten en de afstand die de voeding moet afleggen tot de consument te minimaliseren. Sinds de publicatie van Dickson Despommier's boek The Vertical Farm: Feeding the World in the 21st Century in 2010 is vertical farming een synoniem geworden voor de stedelijke teelt. Hoewel de agrarische wolkenkrabbers die afgebeeld staan in Despommier's boek nog werkelijkheid moeten worden, heeft de verticale teelt zowel ontwerpers als bouwkundigen geïnspireerd en gefascineerd.

"Het energieverbruik dat geassocieerd wordt met vertical farming ligt echter veel hoger dan bij andere methodes binnen de voedselproductie. Zo verbruikt sla die in traditioneel verwarmde kas in het VK wordt geteeld ongeveer 250 kWh energie per jaar per m2 waarop wordt geteeld. Ter vergelijking, sla dat in een vertical farm wordt geteeld verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar per m2 waarop wordt geteeld. 98% van deze energie wordt gebruikt voor kunstmatige verlichting en klimaatcontrole.

"Zelfs met de verminderingen die beloofd worden door Intelligent Growth Solutions is het energieverbruik dat geassocieerd wordt met vertical farming nog erg hoog, wat het in een grijs gebied plaatst. Aan de ene kant moet de wereld meer voeding produceren en aan de andere kant moeten we minder energie verbruiken en de uitstoot van broeikasgassen verminderen."
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven