Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sociaal ondernemerschap voor meer voedselzekerheid Afrika

Overal in ontwikkelingslanden en crisisgebieden bevinden zich netwerken van sociaal ondernemers die zich richten op het verbeteren van de voedselzekerheid. Deze netwerken zijn uitgebreider dan die van westerse hulpverleners. Wageningen Environmental Research (WENR) en de VN-organisatie UNITAR ondertekenden gisteren een overeenkomst om samen te werken aan de voedselzekerheid in Afrika met behulp van sociaal ondernemers.

"De bijdrage van sociaal ondernemers aan het oplossen van honger kan veel groter worden als NGO's, investeerders, overheden en kennisorganisaties beter gaan samenwerken," zegt bestuurskundig onderzoeker Roel During van WENR, die het initiatief nam voor de overeenkomst tussen WENR en het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR). "Dit is belangrijk omdat de netwerken van sociaal ondernemers zich verder uitstrekken in de crisisgebieden dan die van de hulporganisaties. Hun bereik is groter. Door hen te steunen wordt ondernemerschap en daarmee voedselzekerheid bevorderd in gebieden die doorgaans totaal verstoken zijn van hulp."
 

Kennis over voedselzekerheid
Wageningen en de VN gaan in diverse Afrikaanse landen samenwerken aan het programma Social Enterprise Support for Food Security (SES4Food). Ook op andere vlakken zal de samenwerking worden opgezocht. Eerder onderzoek in opdracht van het Food and Business Knowledge Platform, dat beoogt om kennis over voedselzekerheid te bieden aan lokale en regionale netwerken van ondernemers, politici en ontwikkelingsorganisaties, heeft de netwerken van sociaal ondernemers in beeld gebracht. Roel During: "Dit is gedaan met een sneeuwbal-techniek, waarin de sociaal ondernemers zelf hebben meegewerkt aan het in kaart brengen van hun netwerk. Sociaal ondernemers runnen een bedrijf met als primair oogmerk om sociale impact te realiseren, terwijl het maken van winst secundair is."

Het idee om een goed werkende support structuur te realiseren is als het SES4Food programma geadopteerd door UNITAR. "Wij werken mee in het vormgeven van deze systeeminnovatie, zegt Roel During. "Dat doen we onder meer via de Theory of Change die inzichtelijk maakt hoe de systeemverandering kan gaan landen, aan zakelijke innovaties waarbij gebruik gemaakt wordt van Diaspora-geldstromen en aan het ontwikkelen van monitoring en evaluatie. Zo zal onze gezamenlijke kennis leiden tot meer impact en meer doelbereik in het licht van de Sustainable Development Goals."
 
Eind augustus vond rondom dit thema ook een congres plaats. Op de website van de WUR valt hier meer over te lezen.
 
Bron: Wageningen University and Research
Publicatiedatum: