Kas met ingebouwde zonnepanelen op het dak van een Berlijns hotel

Op het zonneterras van het Estrelhotel in Berlijn, het grootste hotel van Europa heeft SUNfarming een kas met ingebouwde zonnepanelen (een zogenoemde 'zonnekas') gebouwd op een hoogte van 50 meter. De kas, die door een 4 meter brede lichtkoepel wordt overdekt, heeft een oppervlakte van ongeveer 42,5 vierkante meter (5 op 8,5 meter). De daken ten oosten en westen van de lichtkoepel zijn uitgerust van SUNfarming-modules. De opgewekte zonne-energie wordt rechtstreeks door het hotel gebruikt.
 
Ambassadeur van Kazachstan Mr. Bolat Nussupov, Peter Schrum SUNfarming, Ambassadeur van de Republiek Oeganda Mr. Marcel Tibaleka, Ambassadeur van de Republiek Zuid-Afrika Mr. Stone Sizani
 
De vestiging wordt door SUNfarming GmbH gebruikt als een model voor grotere SF Food- & Energy-vestigingen en SF Urban Farming in Duitsland om projectpartners, politici en financiĆ«le partners met inbegrip van ambassadeurs uit de Afrikaanse staten, SF Food & Energy, op praktische wijze voor te stellen. Onder de gedeeltelijke schaduw van de kas wordt een microklimaat met lage verdamping gevormd. Dit bevordert de groei van verschillende soorten groenten als hydrocultuursysteem. De bevloeiing wordt tot stand gebracht door een waterbesparende druppelsgewijze bevloeiing, waardoor planten op anders droge gebieden - zoals daken van gebouwen of in gebieden die arm zijn aan natuurlijke hulpbronnen (crisisgebieden, ontwikkelingslanden) kunnen worden geteeld. 
 
Keukendirecteur Peter Griebel oogst verse en regionale biologische groenten en kruiden voor zijn restaurantkeukens. Op dit moment worden voornamelijk tomaten, courgettes, komkommers, blauwe bessen, chili's, Beierse vijgen en geneeskrachtige planten hier geoogst.
 
Op 29 augustus werd het project ingehuldigd tijdens een feestje op het dak. Talrijke gasten uit de politieke en zakenwereld hadden gevolg gegeven aan de gezamenlijke uitnodiging van SUNfarming en Estrel en ze konden de zonnekas bezoeken, vergezeld van gespecialiseerde deskundigen die met plezier op alle vragen te antwoordden.

Peter Schrum, de belangrijkste aandeelhouder en oprichter van de SUNfarming Group, benadrukt de brede waaier aan mogelijke toepassingen en mogelijkheden voor ontwikkelingsbeleid: "De voordelen voor burgers en gemeenten zijn eindeloos. SUNfarming Urban Farming Plus draagt bij tot de regionale bevoorrading van steden. Dit project biedt een ruime deelname van de gemeenten met aandeelhouderschap op lange termijn, duurzame voedings- en energieproductie en werkzekerheid met een sterk opleidingsbestanddeel, ook voor scholen en onderzoeksinstellingen".

Op internationaal vlak kunnen de veelzijdige SUNfarming-lichtkoepels een belangrijke bijdrage in de vorm van een ontwikkelingsbeleid. Dankzij deze projecten vrijwaren we niet enkel natuurlijke hulpbronnen, maar creĆ«ren ook kennisbronnen door middel van onderwijsaanbod", besluit Peter Schrum.

Lees hier meer over het SUNfarming-conceptPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven