Première Van verlies kun je niet betalen

Verknocht aan de AGF-handel

Tholen - Afgelopen weekend was de première van 'Van verlies kun je niet betalen': een documentaire over de oudste groenteboer van Nederland Adrie Trimpe en zijn vrouw Francien. Een man met een niet te evenaren arbeidsethos, die gesteund door zijn vrouw, zuster en klanten, maar door kon blijven gaan met zijn 'alles', de groentewinkel in Vlissingen. Werken houdt hem op de been, maar wat kost dat en wat levert zo hard werken je op..."de film geeft je iets om heel lang over na te denken", zei journaliste en presentatrice Hanneke Groenteman, die de presentatie in handen had en gevraagd was "waarschijnlijk vanwege mijn achternaam".


Adrie en Francien Trimpe werden als echte sterren binnengehaald

Dat ze de gedrevenheid van Adrie Trimpe wilde vastleggen, voelde maakster Helge Prinsen al jaren. Helge kwam al sinds haar jeugd bij 'haar groenteboertje' en zag hoe het echtpaar ouder en kwetsbaarder werd. Het werkethos van Adrie is onnavolgbaar, hij bleef maar 16 uur per dag werken en 6 dagen per week aan de gang in zijn winkel. Zondag was voor de administratie: klanten helpen en adviseren, de snijbonen afhalen en snijden, bestellingen opnemen, schuiven met kratten en dozen, de winkel op orde brengen, koffie drinken met leveranciers, bezorgen bij restaurants en het werkfruit bezorgen tot op de werkvloer. Jelte legde de laatste acht maanden vast tot het echt niet meer ging.


De bolide die Adrie en Francien naar het festival brachtProducer John Albert Jansen, presentatrice Hanneke Groenteman en documentaire maakster Helge Prinsen

Filmmaakster Helge Prinsen maakte een ontroerend portret van de Trimpes, tegelijk bewonderenswaardig en pijnlijk. "Elke opname was goud", zegt Prinsen. "Het is een klein eenvoudig maar universeel verhaal, het spreekt iedereen aan."
De documentaire draait nog tot en met 16 september tijdens het Film by the Sea-festival en wordt ook gepresenteerd op de televisiebeurs Mipcom in Cannes. De film wordt straks ook door Omroep Zeeland en NPO 2 uitgezonden.


"15 kk, een kilo tomaten...,de bestellingen, het vroege opstaan, heel herkenbaar allemaal", zei Gert Koekoek van Groenteproductie Flevoland, die de film sponsorde en samen met zijn vrouw Anna Popova de première bezocht. Gert had jarenlang een groentezaak, maar zette drie jaar geleden een groentensnijderij op Dronten.

Hanneke Groenteman interviewt Adri Trimpe


Er was veel belangstelling voor de première van 'Van verlies kun je niet betalen'


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven