Conservensector pleit voor btw-verlaging

Producenten van vers verwerkte groenten in conserven hebben via een ingezonden brief aan het kabinet een oproep gedaan om hun categorie in BTW te verlagen. Vorige week werd bekendgemaakt dat de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bron- en mineraalwater wordt afgeschaft, waardoor deze producten goedkoper worden voor de consument. De fiscale maatregel is getroffen in het kader van het nationaal preventieakkoord op het thema 'overgewicht'. De groentenconservensector heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op reductie van suiker en zout in hun producten. Hierdoor kan de sector gezonde producten aanbieden zonder suiker, die de consument kunnen helpen de aanbevolen 250 gram groente per dag te behalen. Het stimuleren van groentenconsumptie is een belangrijke pijler in het bevorderen van een gezondere leefstijl. 

Groentenconsumptie stimuleren 
Nederlanders eten veel te weinig groenten. Gemiddeld komen we aan 137 gram per dag, ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. De groenteconservencategorie heeft als missie het de consument zo gemakkelijk en lekker mogelijk te maken om groenten op het bord te serveren. Sinds 2012 speelt de conservencategorie een voortrekkersrol om zout en suiker in haar producten te reduceren. Hierin zijn grote stappen gezet: inmiddels wordt aan het grootste deel van de groenteconserven geen suiker meer toegevoegd en ook toegevoegd zout is geminimaliseerd. 

Blik op gezondheid 
Peter Rijnhout, secretaris van de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie VIGEF: "Het plan van het kabinet om gezondere dranken te stimuleren omarmen we. We missen in de plannen echter de stimulans om meer groenten te eten. We luiden de noodklok tegen Btw-verhoging op groenten en vinden juist een verlaging op zijn plaats. 

Onze producten kunnen een belangrijke rol vervullen in een gezond voedingspatroon: vers verwerkte groenten in pot, blik of uit de diepvries zijn seizoensproducten die op een gemakkelijke, gezonde en gevarieerde manier kunnen helpen om aan de 250 gram groenten per dag te komen. Het zijn seizoensproducten die binnen enkele uren, vaak lokaal, geoogst en verwerkt worden, waardoor de voedingswaarden optimaal behouden blijven. Er worden – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – geen conserveringsmiddelen toegevoegd en het overgrote deel van onze groenten bevat geen toegevoegd suiker. Bovendien zijn groenten uit pot, blik of diepvries duurzaam, want we volgen de oogstkalender en zorgen voor groenten die men lang kan bewaren, no waste dus. Zeker in combinatie met verse groenten kan onze categorie zorgen voor die broodnodige verhoging van de groentenconsumptie. Het kabinet kan hiervoor een extra financiële stimulans bieden, net als ze doen bij gezonde dranken. We treden graag in overleg met de staatssecretaris om onze plannen om de consumptie van gezonde groenten in Nederland te vergroten." 

Klik hier voor de brief aan de Tweede Kamer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven