Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Biologische teelt in Mexico
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) definieert biologische landbouw als het teeltsysteem waarbij geprobeerd wordt optimaal te profiteren van plantaardige middelen en waarbij de vruchtbaarheid van de grond en de biologische activiteit bevorderd wordt. Ook minimaliseert deze vorm van landbouw het gebruik van niet hernieuwbare hulpbronnen en wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmatige bemesting of gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat om een landbouwtechniek die steeds meer gebruikt wordt. Het zorgt namelijk voor een optimalisatie van de teelt, het reduceren van kosten en een vergroting van de winst door het elimineren van uitgaven aan bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien is de negatieve impact op het milieu kleiner.
Ondanks dat bevindt deze techniek zich in Mexico nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Veel van de mogelijkheden zijn nog onbekend. In deze context onderzocht een onderzoeksteam van de Autonome Chapingo Universiteit (UACh) de staat waarin de biologische landbouw in Mexico zich bevindt. In een tweede fase worden telers opgeleid om de implementatie van deze vorm van teelt steeds meer te bevorderen.
Dr. Rita Elise Schwentesius de Rindermann, die het project leidt, legde in een exclusief interview aan persbureau Conacyt uit dat er dankzij dit werk een database is samengesteld waarin staat hoeveel grond in Mexico bestemd is voor deze teelttechniek en dat er een lijst is verkregen van meer dan 150 gecertificeerde producten die voortkomen uit deze teeltvorm. "We begonnen het onderzoek al vele jaren geleden -in 1996- want het gaat om waardevolle informatie die nog niet beschikbaar was. Door het verzamelen ervan konden we de verschillende technieken van biologische teelt die door de Mexicaanse telers geïmplementeerd zijn, karakteriseren en perfectioneren. Ook konden we ze helpen met technologische pakketten die we ontwerpen en experimenteel testen".
Nadat de belangrijkste biologische producten die op Mexicaanse bodem geoogst werden geïdentificeerd waren, gingen ze op experimentele wijze aan het werk met enkele producten met grote economische en commerciële waarde, zoals onder andere koffie, avocado en onlangs sinaasappel, vertelt de doctor. "Recenter zijn we onze inspanningen gaan richten op de sinaasappelteelt, waarvan we de gemiddelde opbrengst per hectare hebben doen toenemen van 15,5 naar 40 ton. We besloten met de sinaasappel te gaan werken doordat enkele telers uit Veracruz en Puebla ons benaderden omdat ze hun opbrengsten graag wilden vergroten.
De eerste stap is het identificeren van kleinschalige telers van wie de grond het potentieel heeft voor een grotere teelt. Daarna volgen er informatieve gesprekken over wat biologische teelt is en over de voordelen (economisch gezien en voor het milieu) die de telers zullen hebben als ze deze vorm van teelt effectief implementeren.
Volgens de onderzoekster is diversificatie van de teelt een fundamenteel onderdeel van de biologische landbouwmethodes. Dat zorgt ervoor dat telers kunnen profiteren van alle voedingsstoffen van de bodem en tegelijkertijd goede regeneratiecycli kunnen bevorderen.
Bron: lja.mx met informatie van Armando Bonilla en persbureau Conacyt