Kees van den Bosch, Freeland

"We stonden op het punt ijsbergsla in te vliegen"

Tholen - "Deze zomer werd het minder en minder met de ijsbergsla. We stonden op het punt om ijsbergsla in te vliegen maar op het laatste moment was er toch product van dichterbij beschikbaar en hebben we het weer afgeblazen", vertelt Kees van den Bosch van Freeland. Nog altijd is het een uitdaging om aan voldoende ijsbergsla te komen. De prijzen liggen rond de 8 tot 10 euro per doos. "Freeland vindt kwaliteit enorm belangrijk maar het valt niet mee om onder deze omstandigheden juiste kwaliteit te vinden maar veel klanten accepteren nu meer." Salade stond deze zomer natuurlijk volop op het menu en kopers waren bereid de forse prijzen te betalen. "Misschien wel omdat de salade als geheel weer niet heel duur werd, want tomaten waren afgelopen tijd natuurlijk zeer goedkoop", relativeert Kees.Het was dus zoeken naar beschikbaar product deze zomer. Het netwerk van Freeland spreidt zich in heel Europa en daarbuiten uit. "Je kunt ons vergelijken met communicerende vaten. We brengen product naar gebieden waar tekorten zijn en andersom. Deze zomer hebben we heel veel heen en weer gereden. De verschillen tussen landen en zelfs regio's zijn enorm. In Zuid-Nederland waren veel meer kwaliteitsproblemen in ijsbergsla. Daar was het 5 graden warmer als in het Noorden waar ook nog volop water beschikbaar was. Voor bloemkool had je bijvoorbeeld de vreemde situatie dat er in de ene regio in Engeland een overschot was, terwijl een ander regio met een schreeuwend tekort kampte."

De extreme weersituatie maakte deze zomer tot een grote uitdaging. "De zomer in Nederland lijkt extreem geweest, maar in andere landen was het nog veel heftiger. In Polen zijn hele percelen bloemkool verloren gegaan door de hitte. Handelstechnisch zijn extreme weersomstandigheden gunstig. We hebben hierdoor veel voor onze klanten kunnen betekenen en een goed jaar kunnen draaien. Wanneer er meer en langere droge zomers volgen, is het de vraag of we alles kunnen blijven oplossen. Ook omdat het voor veel telers, met name degene met leveringsverplichtingen, juist een heel moeilijk jaar is en het de vraag is of ze het kunnen volhouden. Klimaatverandering zorgt voor een spannende situatie: planten raken in de war waardoor er veel problemen ontstaan en gewasbeschermingsmiddelen zijn veel minder effectief bij droogte. Telers mogen al weinig gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en door de hitte verdampt het snel. Daarom heeft de meeste prei nu last van trips."

Nu de zomer afloopt, is de handel in bewaargroenten al goed op gang gekomen. "We handelen hier al meer in als andere jaren. De voorraden blijven klein en dat is een gunstig vooruitzicht voor als de grotere volumes voor de bewaring straks beschikbaar komen", besluit Kees.

Freeland B.V.
Kees van den Bosch
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
06 51406694
kees@freeland.nl
www.freeland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven