Amerikaanse wetenschappers willen smaak suikermaïs verbeteren

Wetenschappers van de Universiteit van Florida zullen een subsidie van €6,3 miljoen gebruiken voor onderzoek naar de genetische eigenschappen van suikermaïs om de smaak nog verder te verbeteren en het groeiseizoen van dit gewas te verlengen. 

Mark Settles, professor tuinbouwwetenschappen van de universiteit, zal het vierjarige project gaan leiden. "We willen de genen vinden waar suikermaïs haar zoete smaak aan dankt en deze gebruiken voor traditionele veredeling," legt Settles uit. Zo willen de onderzoekers het suikergehalte van maïs verhogen. "Het is al een erg populaire groente en met een aantal baanbrekende innovaties kunnen we de smaak en opbrengsten een nieuwe impuls geven."

Minder dan 14% van de volwassen Amerikanen consumeert de door de overheid aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten. Settles vertelt dat de totale groenten- en fruitconsumptie in de Verenigde Staten terugloopt. 

"Als vijfde populairste groente in Amerika wordt ook suikermaïs geraakt door deze trend," vervolgt hij. "De vraag naar verse en diepgevroren maïs neemt echter wel toe ten opzichte van die naar maïsconserven. Telers zullen de best mogelijke producten moeten leveren om Amerikanen te verleiden tot het eten van voldoende groenten."

"Zowel verse als bewerkte suikermaïs moet aan de eisen van de consument ten aanzien van smaak, externe kwaliteit en gemak beantwoorden," legt Settles uit. "Veel kwaliteitskenmerken kunnen het best benaderd worden via de genetica van suikermaïsrassen."

"Door middel van testpanels hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in de smaken, aroma's en texturen die bij de consument in de smaak vallen. Er zal eveneens onderzocht worden hoeveel men bereid is voor het product te betalen," licht Settles toe. 

In Florida wordt de meeste maïs geteeld in de Everglades, die zich grotendeels in Palm Beach County bevinden, vandaar dat het veredelingsproject van de Universiteit van Florida ontstaan is uit dat van het Everglades Research and Education Center. 

De onderzoekers van de Universiteit van Florida zullen bijgestaan worden door wetenschappers van de universiteiten van Iowa, Wisconsin, Washington en het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bijgestaan. De subsidie voor het onderzoek wordt beschikbaar gesteld door het Specialty Crop Research Initiative, dat onderdeel uitmaakt van het USDA. 

Het onderzoeksteam hoopt maïstelers te kunnen helpen waarde toe te voegen aan hun gewas, dat nu jaarlijks in Florida al €138 miljoen in het laatje brengt. Hiermee is suikermaïs het vijfde belangrijkste gewas in de staat qua opbrengsten. 

"Om de beste genetische eigenschappen te identificeren, zullen de onderzoekers bestaande suikermaïsrassen screenen om genen te vinden die zorgen voor een goede groei direct na het planten," legt Settles uit. "Dit zal met name voor telers van biologische maïs van belang zijn."

Het team hoopt eveneens een einde te maken aan de schade die de zijdevlieg toebrengt aan de maïssector in Florida. Tot slot hopen de onderzoekers een genetische eigenschap te vinden waardoor suikermaïs langer goed blijft in het winkelschap en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden beperkt. "We willen ook dat maïs haar smaak langer behoudt," aldus Settles. 


Voor meer informatie:
Brad Buck
Tel: +1 352 294 3303

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven