Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ruim 800 verschillende chilipepers tijdens Rieti Cuore Piccante

De Rieti Cuore Piccante beurs, de vakbeurs voor ondernemers uit de chilipeper-sector, werd dit jaar alweer voor de achtste keer gehouden in het Italiaanse Rieti.

 
Vitrinekasten met verschillende soorten chilipepers van over de hele wereld in Rieti. - Klik hier voor alle foto's.
 
De plantages, waarop op meer dan 800 verschillende chilipepers worden geteeld, liggen bij het Centro Sperimentale Appenninico del Terminillo "Carlo jucci",uitloper van de Universiteit van Perugia in het hart van de Rieti vlakte. Het Centrum, dat zijn naam dankt aan de oprichter, dateert uit 1949. "Na de dood van Jucci in 1962 ging het Centrum door een moeilijke periode en in 1978 besloot de Universiteit van Pavia het te verkopen aan de Universiteit van Perugia. Inmiddels is het een begrip op zowel nationaal als internationaal niveau. Er zijn vier onderzoeksstations, in Rieti (de basis), Pian di Rosce, Colle scampi en Liones", zegt doctor Simona Fiorentino.
 
Op de foto: David Giovannelli, Simona Fiorentino en Sabatino Olivieri van het Centro sperimentale Appenninico del Terminillo "Carlo Jucci". - Klik hier voor alle foto's.
 
Dankzij de eerste onderzoekers die daar werkten, kon worden gestart met de teelt van tomaat, aubergine en chilipeper. De schat aan kennis omtrent peper heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag een scala aan chilipepers kan worden gepresenteerd, zowel pittige als zoete.
 
Boven en beneden: bezoek aan de plantages, gecreëerd als onderdeel van het 'VaPeSab'-project (gefinancierd door de regio Lazio). - Klik hier voor alle foto's.
 
 
De plantjes werden juni 2018 getransplanteerd en er wordt gebruik gemaakt van druppelirrigatie en het onkruid wordt handmatig verwijderd. Dit jaar waren er enkele bevruchtingen nodig en de fytopathologische druk was niet zorgwekkend. De rassen zijn geordend naar mate van pittigheid. Tijdens het Rieti Cuore Piccante-evenement, dat plaats vond van 29 augustus tot 2 september 2018, bracht een shuttlebus de geïnteresseerden naar de plantages.
 
Boven: plantage met chilipeper. Beneden: een plantage waarop wordt geëxperimenteerd met het Sabino ras. - Klik hier voor alle foto's.
 
 
Een veelbelovende lokale chilipeper
De organisatoren van het evenement hebben zich gewend tot het Centro Appenninico del Terminillo "Carlo Jucci" om een onderzoek te kunnen starten dat zich richt op het telen van een lokaal ras. De bedoeling was om een chilipeper te kweken die een geur en kracht had die kenmerkend is voor het gebied. Pittig, geurig, mooi om naar te kijken en met een onderscheidende vorm.
 
Het ras Sabino - Klik hier voor alle foto's.
 
Het Centrum ging de uitdaging aan en activeerde het "PEPIC" -project (Ministerie van Landbouw, Voedsel- en Bosbouwbeleid) voor de studie en identificatie van een verscheidenheid aan chilipepers.
 
Sabino
 
De rassenselectie heeft nu zijn zevende generatie bereikt en is hernoemd tot Sabino'. Technici van het Experimenteel Centrum zeggen hierover het volgende: "Eindelijk, vijf jaar na de eerste experimenten, leverde ons werk resultaat op. De eerste pepers waren goed qua vorm en kleur, maar ze waren niet pittig genoeg. We zijn nog bezig met het perfectioneren maar de experimentele fase loopt nu ten einde."
 

Voor meer informatie:

Centro Appenninico del Terminillo "Carlo Jucci"
Piana Reatina, Via Comunali 43

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven