Amerikaanse studenten werken aan tuinbouwproject Oost-Timor

Drie studenten van de Landbouw, Voedsel- en Levenswetenschappen faculteit van de Dale Bumpers universiteit in Arkansas hebben onlangs meegewerkt aan een tuinbouwproject in Timor-Leste, als onderdeel van een online consortium tussen de universiteit van Arkansas, Texas A&M University en Texas Tech.

Timor-Leste, ook bekend als Oost-Timor, bestaat voornamelijk uit bergachtig gebied. Het relatief nieuwe land in Zuidoost-Azië is in 1975 onafhankelijk geworden van Portugal en in 2002 van Indonesië en beslaat de helft van het eiland Timor.

De interdisciplinaire cursus richtte zich op de tuinbouw, gewasmarketing, voeding en ontwikkeling van de gemeenschap.


Katie Dobbins, een master student Landbouw en Onderwijs, helpt bij het planten. Foto: Olivia Caillouet

De studenten van de universiteit van Arizona die deelnamen aan het project waren Olivia Caillouet, die afgestudeerd is op het gebied van Tuinbouw, Landschapsinrichting en Turfwetenschappen en nu een masteropleiding volgt in Agrarisch Onderwijs; Katie Dobbins, ook een masterstudent aan de opleiding Agrarisch Onderwijs en Karlee Pruitt, die is afgestudeerd in Agrarisch Onderwijs, Communicatie en Technologie. Ze studeert nu aan de masteropleiding Tuinbouw. 

De totale groep, met ook studenten van de andere universiteiten, bestond uit acht personen. Ze kregen instructies van HIAM HEALTH, een lokale organisatie die is opgericht om de inwoners van Timor te onderwijzen en gezonder te laten eten en leven. Deze concepten werden vervolgens door de groep in de praktijk gebracht. 

Hun twee weken durende verblijf bestond onder andere uit werk bij een vakschool, bezoeken aan teeltbedrijven aan de westzijde van het land, ondersteuning bij het onderwijs en een samenwerking met de Nationale universiteit van Timor.

Voor het tuinbouw-component van het bezoek werkten de studenten in de plantages van HIAM Health, voordat ze met hun werkzaamheden binnen de gemeenschap begonnen. 

"Dit was een geweldige manier om onze vaardigheden te oefenen, voordat we ze deelden met de gemeenschap," liet Caillouet weten. "In de plantages hebben we een verhoging gemaakt en een plantage met een lasagna-achtig systeem waarbij verschillende biologische materialen werden gebruikt om de gezondheid van de bodem te verbeteren. We hebben ook samengewerkt met de inwoners van de steden om onkruid te verwijderen, kweekbedden te creëren en een waardevol gewas te oogsten, genaamd moringa. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld veel geleerd over efficiënte methodes om onkruid te verwijderen, het belang van een goede bodemgezondheid en goede oogstprocedures." 

Het voedingscomponent bestond uit een kookcursus over het historisch belang van Timorese voeding en de voedingswaarden van de recepten. Studenten hebben ook deelgenomen aan een project over voedingsbehoeften dat zich richtte op de grote voedselgroepen (proteïnen, voedingsstoffen en koolhydraten). 

Op het gebied van gemeenschapsontwikkeling namen de student deel aan een opdracht om meer te leren over de behoeften van de gemeenschap, zodat HIAM Health de gemeenschap nog beter kan ondersteunen.

"Deze opdracht heeft ons geleerd dat de gemeenschap meerdere watertanks nodig had, zodat ze ook in meer afgelegen gebieden gewassen kunnen irrigeren," zegt Caillouet. "HIAM Health kon hierna de belofte doen dat ze ervoor zouden zorgen dat deze watertanks er zouden komen."

De gewasmarketing richtte zich op de uitdagingen waar ontwikkelingslanden voor staan in het marketen van gewassen. 

"Een van de grootste uitdagingen bij het verhandelen en afzetten van gewassen is om ervoor te zorgen dat de gewassen van het teeltbedrijf naar de markt kunnen komen," benadrukt Caillouet. "De wegen zijn slecht en het kan lastig zijn om aan een transportmiddel te komen. Bij het kantoor van de USAID zagen we verschillende 'waarde toevoegende' technieken die de houdbaarheid van producten kan vergroten, zoals gedroogde bananenchips, gedroogd fruit en jam." 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018