Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Cindy van Rijswick, Rabobank

"Vertical farming in Nederland geen aanvulling"

Tholen - Als senior analist bij RaboResearch Food & Agribusiness kijkt Cindy van Rijswick dagelijks naar de internationale ontwikkelingen in de groenten- en fruitketen. Ook vertical farming – een veelbesproken onderwerp – hoort daarbij. "In Nederland zijn we te nuchter om meteen ieder initiatief met enthousiasme te ontvangen", vindt Cindy. Onze Westlandse kassen hangen vol met de meest geavanceerde technologieën. Vertical farming is hier niet echt een aanvulling."
 

Cindy van Rijswick tijdens de finale van de 'Design the Ultimate Greenhouse Challenge'  van de Wageningen Universiteit.

Urban farming in Nederland
In aantallen stelt het hele concept vertical farming wereldwijd eigenlijk nog maar weinig voor: 20 tot 30 hectare ten opzichte van een miljoen hectare kassen met groenten- en sierteelt. Maar het is wel een veelbesproken onderwerp. Toen de Haagse dakkas van The New Farm onlangs failliet ging, regende het zie-je-wel's. En ook uit de hoek van de banken klinkt nu een kritisch geluid voor de Nederlandse variant van Urban Farming.
 
"Telen in de stad kan een oplossing zijn in gebieden waar vrachtwagens dagen moeten rijden om vers voedsel bij de consument te brengen", vindt Cindy "Maar in Nederland speelt dat niet. Binnen een uur rijden van onze kassen in het Westland en Oostland bereik je al meer dan 10 miljoen consumenten. Qua productiekosten valt er met het Westland simpelweg niet te concurreren. De technologie is duur en daardoor kan de kostprijs niet in de buurt komen van reguliere productie."
 
Telen in leegstaande panden
Het is niet zo dat Rabobank de ontwikkelingen op het gebied van urban farming zonder meer van tafel veegt. In de crisisjaren heeft de bank gekeken naar de mogelijkheden naar telen in leegstaande kantoorpanden. "We kwamen er al gauw achter dat dat niet eenvoudig is. Vaak zijn de gebouwen niet geschikt om een kwekerij in te vestigen. De vloeren zijn niet stevig genoeg of de toevoer van water wordt een probleem. Daarnaast moet het pand door de gemeente een andere bestemming worden gegeven en ontstaan er verzekeringstechnisch ook allerlei uitdagingen."
 
Vraagtekens
Beperkt perspectief dus in Nederland. Hoe zit dat wereldwijd? Cindy ziet wel perspectief in Amerika maar bij de omvang van de investeringen heeft zij haar vraagtekens. "Er worden honderden miljoenen geïnvesteerd. Ik zie nog niet helemaal hoe die investeerders hun geld op korte termijn terug gaan krijgen. Voor de productie van sla in het Midden-Oosten kan ik me voorstellen dat vertical farming wel een uitkomst biedt. Energie kan opgewekt worden met zonnepanelen. De projecten die er zijn zullen niet direct winstgevend zijn, maar hebben wel een grotere kans van slagen omdat ze in een behoefte voorzien."
 
Kansen voor veredeling
Cindy ziet wel kansen voor de toepassing van vertical farming in de veredeling. "Zij concurreren niet met andere producenten, maar gebruiken het om onder heel gecontroleerde omstandigheden onderzoek te doen. Wellicht kan het ook interessant zijn als je specifieke klanten bedient met een bijzondere behoefte", zegt Cindy voorzichtig. "Klanten die bijvoorbeeld behoefte hebben aan jaarrond schone producten. Het vertical farming project van Staay Food Group lijkt wel perspectief te hebben. Belangrijk is dat zij dat project als aanvulling op hun huidige activiteiten hebben. Een ander voorbeeld is de kas op het dak van restaurant Greenhouse in Utrecht. Daar wordt het gebruikt om het restaurant een beleving te geven. In beide voorbeelden is het verdienmodel niet gebaseerd op productie."

Voor meer informatie:
Rabobank

Cindy van Rijswick
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven