Danny Schrama, Schrama Champignons

"Ook tussenhandel champignons staat onder druk"

Tholen - "Veel mensen denken dat handelaren toch wel hun marge pakken, maar als telers onder druk staan, geldt dat ook voor de tussenhandel. Je doet allemaal mee", vertelt Danny Schrama van het Limburgse handelsbedrijf Schrama Champignons in reactie op de berichten van LTO vakgroep Paddenstoelen dat de champignonteelt uit Nederland dreigt te verdwijnen.

Het is niet zo dat er veel te veel champignons zijn. "Je ziet dat als vraag en aanbod maar iets uit balans raken, de dagprijs omhoog schiet. Veel telers hebben daar echter geen voordeel van omdat zij gebonden zijn aan contractprijzen. Hogere dagprijzen kun je pas doorrekenen wanneer die langere tijd aanhouden maar wanneer ik terugkijk, zie ik dat de prijzen in de afgelopen jaren alleen maar gedaald zijn. We hebben onlangs de boekhouding van 8 jaar geleden opgeruimd, de champignons brachten toen meer op dan op dit moment."

Voor de Nederlandse markt bepalen de supermarkten wat een consument bereid is te betalen en dat werkt door in de andere handelskanalen. "Er is wel wat bandbreedte maar ook de prijs bij de groenteman op de hoek kan niet twee dubbeltjes hoger zijn, dan verkoopt hij geen champignons meer. Indirect heeft de prijsstelling van de supermarkt dus veel effect." Retailers als Albert Heijn, Lidl en PLUS zullen het prijsniveau niet aanpassen, zij gaven al eerder aan in reactie op de noodkreet van vakgroep Paddenstoelen van LTO "goede relaties te hebben met hun toeleveranciers met goede vaste prijsafspraken en naar ieders tevredenheid."De sector is echter gemakkelijk onder druk te zetten, legt Danny uit. "Champignons zijn slecht houdbaar, je kunt ze niet vasthouden en wachten om betere prijzen te bedingen. Champignons hebben buiten houdbaarheid, weinig onderscheidende kenmerken. Dagverse champignons zijn ons sterkste punt, we hebben zeer korte lijnen met kwekers en kunnen direct leveren."Biologische champignons hebben nog geen last van de prijsdruk. "Die zijn twee keer zo duur als gewone champignons. Hier in Limburg is daar nauwelijks een markt voor zien wij. De Limburgse consument is best bereidt wat meer te betalen maar wanneer het verschil te groot is houdt de liefde snel op. Ik denk wel dat er in de Randstad een veel groter potentieel is voor bio-champignons."

Voor meer informatie
Schrama Champignons
Danny Schrama
Hekstraat 26
6235 NL Ulestraten
Tel: 043-3643375
info@schramachampignons.nl
www.natuurlijklimburgs.nl
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven