Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Overhandiging visie Cluster Agrologistieke Bedrijventerreinen Westland

Doorpakken is nodig om als agrologistieke bedrijventerreinen de nr. één te blijven in Europa. Het cluster Agrologistieke bedrijventerreinen Westland is een samenwerking tussen de agrologistieke bedrijventerreinen in het Westland.
 
De agrologistieke bedrijven in het Westland vervullen een sleutelrol binnen de tuinbouwketen. Om deze rol te kunnen blijven vervullen zal een aantal vraagstukken opgepakt moeten worden: 
1. Bereikbaarheid 
2. Ruimte 
3. Duurzaamheid 
4. Innovatie


 
Deze vraagstukken zijn in de visie uitgewerkt. De visie is op 30 augustus 2018 overhandigd aan mw. K. Zwinkels, wethouder Economische Zaken en de heer P. Varekamp, wethouder Agrologistiek.
 
De bedrijven moeten inspelen op de veranderingen in de markt. Er is een groeiende vraag naar groenten en fruit; de vraag naar zacht fruit en exoten zijn zelfs spectaculair. In het verlengde hiervan verandert ook de retail, die leveringen vlugger, vaker en verser wil zien. De bedrijven binnen het cluster excelleren in logistieke capaciteiten om aan de veranderde markt een antwoord te geven. 
 
Een goede bereikbaarheid is daarbij noodzakelijk. Aanpassingen aan het wegennet zijn onontkoombaar om een antwoord te kunnen geven op de veranderingen in de markt
 
Voor het Westland als agrologistiek centrum van de tuinbouw is het belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen. Dit vraagt ruimte om te kunnen groeien. Inventiviteit is nodig om economisch Westland te blijven ondersteunen en ruimte te creëren voor ontwikkelingen van de bedrijvencentra. Dit element heeft rechtstreeks invloed op de werkgelegenheid van deze regio. De kracht van de keten is dat alle elementen, incl. de primaire tuinbouw, binnen het Westland aanwezig zijn.
 
Door de jaren heen heeft de tuinbouwketen zich bewezen als innovatieve sector. De ontwikkeling van Greenport Horti Campus wordt gestimuleerd maar ook aansluiting en samenwerking met andere kenniscentra kunnen bijdragen aan innovatieve ontwikkelingen. 
 
Door innovatie van vervoersmodaliteiten kunnen voertuigkilometers worden beperkt. Elektrisch rijden binnen de transportwereld is in ontwikkeling. Met beiden elementen wordt ingestoken op het zo duurzaam mogelijk realiseren van agrologistieke bewegingen. 
 
Er liggen kansen voor het cluster. Samen met overheden en partijen binnen het tuinbouwcluster moeten de vier thema's worden aangepakt en waargemaakt. Het gehele tuinbouwcluster is trekpaard economisch en in 'greening & feeding the world' met maar één conclusie: Doorpakken.

Klik hier voor de hele visie.

Voor meer informatie:
G. Hofman
+31(0)653 54 9483
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven