Reacties op vertrek handelaren uit groothandelsmarkt Kortrijk

“Dit kan het einde voor onze zaak betekenen”

Tholen – De groothandelsmarkt in Kortrijk lijkt op sterven na dood. Na de tegenslag van vorig jaar, het plan van de gemeente om vuilniswagens in het gebouw te deponeren, lijkt een ander probleem zich voor te doen. Vier magazijnhouders hebben besloten om zich terug te trekken uit de groothandelsmarkt en zich verderop in Roeselare te stationeren. De terugtrekkende partijen zijn Vanhuyse, Q-Fresh, Verdigro en Herman. Voor de overige magazijnhouders kan dit grote gevolgen hebben.

"Het plotselinge vertrek van de vier collega's is een messteek in onze rug", zegt de aangeslagen Philippe Vandendriessche van Groenten en Fruit Vandendriessche. "Ik dacht dat we met zijn allen aan hetzelfde touw trokken, maar er zijn blijkbaar twee touwen. Het vertrek kan het einde voor onze zaak betekenen. Door het vertrek is er geen citrus en uitheems fruit zoals druiven meer te krijgen in Kortrijk en dan gaan klanten niet meer naar Kortrijk komen." 

De groothandelsmarkt in Kortrijk

De handelaar wil er wel zijn schouders onder steken en zelf beginnen met de ontbrekende producten. "Maar dan moet ik wel zeker weten dat de klanten blijven komen en daar zijn we nu niet zeker van. Klanten moeten zo snel mogelijk bevoorraad worden en dat gaat niet als ze op twee verschillende locaties hun spullen moeten kopen. Ook de telers die hier met eigen product staan, hebben hier in Heule geen toekomst meer. Toch geven we niet op. We weten dat het niet makkelijk zal worden, maar we hebben geen keus en moeten er het beste van maken."

Unieke combinatie
De groothandelsmarkt in Kortrijk heeft een unieke combinatie van handelaren en telers. "De markt is hier altijd in de middag. In de morgen maakt iedereen zijn producten klaar en in de middag komen de kopers. Het was een goed draaiende markt, maar het is in veertien dagen bijzonder snel gegaan. Het is jammer dat één van de vier de beslissing heeft genomen om te vertrekken en de anderen heeft meegenomen. We hopen dat sommigen zich nog bedenken, maar dat verwachten we niet", aldus Philippe. 

Moeilijke beslissing
"Het is een moeilijke beslissing, maar we hebben besloten om er nu maar een punt achter te zetten", vertelt Annie Verbiese van de vertrekkende partij Verdigro. "Kortrijk wil die hal terug innemen en had een voorstel gedaan om de markt tijdelijk te laten voortbestaan, maar dan achter de magazijnen. Dit vinden wij niet haalbaar, omdat het buiten en veel te klein is. Ook voor de veiligheid is dit geen goede optie."

Contractbreuk
De burgemeester van Kortrijk noemt de beslissing van de vertrekkers contractbreuk. "Wij hebben nooit ergens een akkoord voor gegeven. De meesten bedrijven die in Kortrijk een magazijn hebben, hebben er in Roeselare ook één. In de verlofperiode gingen sommige klanten toch al naar Roeselare", vertelt Verbiese. "Zolang Kortrijk een bloeiende markt is, kunnen we er ons brood verdienen, maar het hing in de lucht dat het einde nabij is. Het is beter om nu in de zure appel te bijten dan nog verder te gaan."

"We snappen dat de beslissing bruusk is genomen, maar we hadden geen duidelijk zicht op de toekomst. Het is uitstel van executie tot 15 december en wat dan. De handel buiten houden is geen doen met de temperaturen in de zomer en winter. We hebben het in samenspraak met de andere partijen beslist. Het was ook voor ons een moeilijke beslissing", besluit Annie. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven