Suikerfabriek levert water aan Dinteloordse telers

De telers in Nederland hebben de afgelopen weken te maken gehad met een droge periode. Door deze extreme weeromstandigheden moeten telers verschillende maatregelen nemen als je kijkt naar middelen, gebruik, energie en water. De huidige wateropslag is bijvoorbeeld bij deze droogte vaak niet voldoende. In het tuinbouwgebied rondom Dinteloord is dit tekort opgelost door middel van het gebruik van water van de Suiker Unie; de suikerfabriek, ook wel de gietwaterfabriek.Bieten bestaan namelijk voor 70% uit water, wat vrijkomt bij de productie van suiker. De productieperiode van bieten is in de winter, september tot januari. Voorheen werd dit water geloosd, nu wordt het weer ingenomen door de Suiker Unie en gezuiverd. Begin 2018 is de ASR in gebruik genomen, wat dient als een ondergrondse opslag voor het water wat in de herfst/winter geproduceerd wordt. Hiermee worden de tekorten van de daarop volgende zomer opgevangen.

Purple Pride sprak aubergineteler Peter de Jong over de voordelen die de gietwaterfabriek, sinds 2014 in gebruik, voor hem biedt. De Jong is blij met de gietwaterfabriek, in het verleden moest hij namelijk gebruik maken van leidingwater wat een mindere kwaliteit heeft en ook niet bijdraagt aan de verduurzaming van de teeltlocaties. Het gietwater wat afkomstig is van de productie van suiker is gezuiverd en volledig duurzaam wanneer dit wordt hergebruikt.

Gemiddeld heeft De Jong een dekking van 90%, wat afkomstig is van regenwater. Dit betekent dat er in de zomer vaak te korten zijn. Voor de overige 10% maakt de Jong in droge zomertijden gebruik van het duurzame water afkomstig van de gietwaterfabriek. Sinds 2014 heeft de Jong in de zomer van 2017 en de huidige zomer gebruik gemaakt van deze watervoorziening. Deze zomer kwam dat tot nu toe neer op 11.00m3 gietwater. De gietwaterfabriek zal in de toekomst een belangrijke duurzame bron worden voor de telers in Dinteloord met het oog op de opkomst van meer en langere droge periodes in Nederland.


Coƶperatie DOOR U.A.
Honderdland 131
2676 LT Maasdijk
Tel: +31 (0) 174-286 237
info@doorpartners.nl
www.doorpartners.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven