Wisselkoers spelbreker in groei

Omzet Total Produce +1,8% dankzij overnames

Tholen – Total Produce noteert een hogere omzet en EBITA over de eerste zes maanden van dit jaar dan in dezelfde periode vorig jaar. Het hogere resultaat is grotendeels te danken aan overnames in de afgelopen 18 maanden.

De omzet kwam uit op 2,19 miljard euro, een stijging van 1,8% ten opzichte van 2017 (2,15 mld euro). Het EBITA steeg met 7,3% naar 45,6 miljoen euro (2017: 42,5 mln euro). De groei in de resultaten is te danken aan recente overnames, al werden die positieve effecten gedeeltelijk getemperd door schommelingen in de wisselkoers. Vooral de zwakkere dollar en Zweedse kroon werken door in de resultaten. Zonder de wisselkoerseffecten komen de groeicijfers uit op 5,6% voor de omzet en 11,7% voor EBITA.

Naast de wisselkoers beïnvloedde ook het ongewone weer in Europa de handel. Op vergelijkbare basis ligt de omzet in lijn met vorig jaar, met een kleine stijging in volume en een lichte daling van de gemiddelde prijs. De grotere volumes in de Amerikaanse markt compenseerde de krimp in de Europese markt.Eurozone: uitdagende markt
De omzet voor dit onderdeel van het bedrijf daalde met 3,2% en kwam uit op 874 miljoen euro (2017: 903 mln euro). Het gecorrigeerd EBITA steeg met 8,2% naar 14,9 miljoen euro (2017: 13,8 mln euro). Onder dit bedrijfsonderdeel vallen activiteiten in Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland en Spanje. "In het algemeen waren de handelscondities uitdagend in sommige landen door het ongewone weer," zo verklaart het persbericht. Dat effect werd echter gedeeltelijk gecompenseerd door de goede prestaties in Zuid-Europa. Zonder de invloed van overnames en desinvesteringen liep de omzet op vergelijkbare basis 2% achter op de prestaties van het voorgaande jaar.

Europa, niet eurozone: wisselkoers werkt door
Tsjechië, Polen, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk zijn de landen die in dit onderdeel vertegenwoordigd zijn. In deze landen daalde de omzet met 2,4% naar 781 miljoen euro (2017: 800 mln euro). Het gecorrigeerd EBITA daalde met 3,3% naar 21,4 miljoen euro (2017: 22,1 mln euro). Dit is vooral het gevolg van de wisselkoersen, en dan met name de Zweedse kroon en pond sterling die in waarde daalde. De Zweedse kroon verloor 5,9% en de pond sterling 2% van haar waarde. Daar bovenop komt het effect van het ongebruikelijke weer in Europa.

Internationaal: groei dankzij overnames
Deze divisie omvat de activiteiten in Noord-Amerika en India. De omzet steeg met 18% naar 556 miljoen euro (2017:471 mln euro). Voor het gecorrigeerd EBITA wordt een groei van 40,8% genoteerd naar 9,3 miljoen euro (2017: 6,6 mln euro). Dit resultaat profiteert van de recente overnames. Op 1 maart 2017 kreeg Total Produce nog eens 30% van de Oppy-aandelen in handen. Daarmee heeft Total Produce nu 65% van Oppy in handen, waarna het bedrijf als dochteronderneming verder ging. Daarnaast droeg de overname van The Fresh Connection overname uit oktober 2017 bij aan de hogere omzet.

Deze groei werd gedeeltelijk teniet gedaan door de zwakkere Amerikaanse en Canadese dollar van ongeveer 11,5% en 7% respectievelijk. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 6% dankzij een groter volume tegen een lichte prijsdaling. Zo waren er bijvoorbeeld meer aardappelen en asperges beschikbaar, wat samenging met een prijsdaling. Voor het zachtfruit daalde het volume, wat tot een prijsstijging leidde. In de voorgaande periode was de markt voor zachtfruit juist overspoeld door een groot volume en stonden de prijzen onder druk. Tot slot incasseerde Oppy opstartkosten voor een nieuw zachtfruitpartnerschap.

Overname Dole
De overname van Dole werd in de eerste helft van dit jaar afgerond. In juli stemde de Europese Commissie in met de overname. Om de aankoop te financieren werd op 1 februari 63 miljoen aandelen uitgegeven, wat 180 miljoen dollar opleverde. In totaal spendeerde Total Produce in de eerst zes maanden van dit jaar 2,3 miljoen euro aan overnamekosten. De resultaten van Dole zullen vanaf 2019 in de cijfers terug te zien zijn.

Klik hier om de resultaten te bekijken

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven