Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

André Noordhoek, Noordhoek Agro Bleiswijk:

"Spruitenmarkt moet weer in balans komen"

Tholen - De vroege spruiten konden hun weg goed vinden richting afzetkanalen. "Tot vorige week liep het heel goed, nu begint er meer aanbod te komen en moet de markt weer wat in balans komen", vertelt André Noordhoek uit Bleiswijk. "In Nederland starten supermarkten rond deze tijd met hun programma's, het is nog even afwachten wanneer Duitsland instapt."

Spruiten hebben qua groei iets geleden onder de extreme weersomstandigheden, maar naar inschatting van André minder dan andere vollegrondsgewassen. "We hebben flink kunnen beregenen en de kwaliteit van de spruiten is goed. Door de hitte zijn de planten wel wat korter, de opbrengst is dus minder. Dat geldt ook voor de latere spruiten, die zijn ook wat achterop geraakt. Het effect van de droogte en warmte op het seizoen blijft nog wel doorwerken."

André voorziet een goed seizoen. Spruiten zijn populair, een trend die, na de Verenigde Staten, ook in Europa doorzet. André: "Wellicht dat de vraag extra aantrekt, spruiten zijn mooie vervangingsgroenten voor gewassen die meer geleden hebben onder de extreme weersomstandigheden."

Ook al is de spruit populair, het teeltareaal aan spruiten is ongeveer gelijk gebleven met dat van vorig jaar. "Vooral de laatste jaren is het een lastige teelt gebleken. In het telen van spruiten moet je ook veel kapitaal steken voordat het wat opbrengt", legt André uit. Hij is een van de grotere spruitentelers in Nederland en regelt voor zichzelf en voor telers in de buurt de afzet. Tot nu toe ging het altijd om groene spruiten. "Dit jaar hebben we ook een klein deel paarse spruiten als experiment. Die komen vanaf eind oktober beschikbaar, dan gaan we zien hoe dat zal lopen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven