Australisch Costa Group: winst +26%

Tholen – Het lange koude voorjaar in Marokko en de tegenvallende zachtfruitoogst in Tasmanië en Atherton Tableland konden de resultaten van de Costa Group niet drukken. De Australische multinational noteert een nettowinst die 26,3% hoger ligt dan vorig jaar.

De omzet over het boekjaar steeg met 10,2% en kwam uit op 1 miljard Australische dollar. Onder de streep bleef er 76,7 miljoen Australische dollar over. Het bedrijf is actief in verschillende segmenten en heeft teeltlocaties in onder andere Australië, Marokko en China.

Marokko had dit jaar een lang en koud voorjaar, waardoor het seizoen met een vertraging van acht weken op gang kwam. De oogst concentreerde zich tegen het einde van het seizoen. Als gevolg daarvan was de bijdrage van African Blue, onderdeel van de Costa Group, beneden verwachting.

De zachtfruitoogst in zowel Tasmanië als Atherton Tableland viel tegen, wat de voordelen van de off-season prijzen beperkte. Binnen de zachtfruitcategorie breidt het bedrijf uit met teelten in Marokko, China en Australië. Het citrus presteerde daarentegen goed met een uitstekende start van 2018. Van de 300 hectare in Riverland was in juni 201 hectare aangeplant, waarvan 157 hectare met citrus en 44 hectare met avocado.

Tomaten en paddenstoelen presteerden goed met resultaten boven verwachting.
Er wordt onder andere geïnvesteerd in Monarta farm, een teeltbedrijf van paddenstoelen. Deze uitbreiding ligt op schema. Voor de tomaten wordt een investering in 10 hectare kassen voor snacktomaten aangekondigd. Vanaf mei 2020 moet de kas in productie komen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de nursery capaciteit en de verpakkingsfaciliteiten binnen de groep.

Costa Group investeert in de avocadoteelt als vijfde pijler van het bedrijf. In de afgelopen 18 maanden werden 6 bedrijven overgenomen, waaronder Koci Farm (FNQ).

Klik hier voor de presentatie van de jaarcijfers

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven