Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Paul Heemels, Heemels Agro:
“Komende 10 dagen productiegat in sperziebonen”
Tholen - De extreme weersomstandigheden hebben de oogst van sperziebonen de afgelopen periode flink vervroegd waardoor en nu een gat in de productie is ontstaan. "Normaal hebben de planten 70-72 dagen nodig om te groeien. Afgelopen zomer konden we ze al na 58 dagen plukken", vertelt Paul Heemels, van Heemels Agro in het Limburgse Herkenbosch. "Nu groeien de planten weer de normale cyclus van rond de 70 dagen en dat zorgt ervoor dat er nu heel weinig sperziebonen op de markt zijn. Want het is niet alleen bij ons zo, toevallig of niet, het lijkt alsof de teruggang in productie bij het iedereen op exact hetzelfde moment plaatsvindt. De komende 10 dagen zal het zeer rustig zijn."
archieffoto sperziebonen van Heemels Agro
Wie nu sperziebonen heeft, kan dus een goede prijs krijgen. De prijsvorming dit seizoen was aan het begin "sappelen", later werd een gemiddeld niveau behaald. De kwaliteit van de sperziebonen is goed. Paul: "Doordat we heel veel beregenend hebben, konden we de kwaliteit goed houden. De hittestress is nu voorbij maar we moeten nog altijd volop beregenen. Hier hebben we nog weinig regen gehad."
Heemels Agro ligt aan de Duitse grens en daar wordt dan ook het overgrote deel van het product afgezet. Hoewel het seizoen dit jaar extreem vroeg begon, op 23 juni, loopt het over het algemeen vanaf juli tot half oktober. In september begint de teler/handelaar ook met knolselderij. De weersinvloeden zijn ook daar niet aan voorbij gegaan. "De knolselderij heeft ook geleden onder de hitte en droogte. Vorig jaar was er een topopbrengst. Dit jaar zijn er gegarandeerd minder kilo's, ik verwacht zelfs minder dan het meerjarig gemiddelde."