Speciaalzaken zijn de dupe van afschaffing dividendbelasting en BTW-verhoging

Belangenorganisaties van speciaalzaken in groenten en fruit (ADN), bloemen en planten (VBW), vis (VNV) en de markthandel (CVAH), samen goed voor ca. 20.000 verkooppunten in Nederland, trekken aan de bel over de ernstige effecten van de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens deze organisaties worden winkeliers en marktondernemers in groenten en fruit, bloemen en planten, zuivel, brood, vleeswaren, vis en kip, wild en gevogelte geslachtofferd. Zij betalen de rekening van de ca. 2 miljard kostende maatregel om dividendbelasting af te schaffen.

Door deze maatregel gaat in ieder geval de BTW op primaire levensbehoeften van zes naar negen procent, een verhoging van 50%. Uiteindelijk betaalt de consument deze hogere BTW maar deze verhoging heeft ook sterke maatschappelijke gevolgen. Gezonde producten worden eveneens extra belast. Dit staat haaks op het stimuleren van gezonde voeding.
 
Ook wordt gevreesd voor de negatieve gevolgen voor en het bestaan van deze speciaalzaken in bepaalde gebieden en daardoor daling van de werkgelegenheid en inkrimping van het voorzieningenniveau. Zeker gezien de mogelijkheid dat de kosten van de afschaffing dividendbelasting verder kunnen oplopen zijn de belangenorganisaties bang dat nog meer maatregelen de speciaalzaken zullen treffen.
 
De belangenorganisaties doen dan ook een beroep op de regering om af te zien van de voorgenomen afschaffing dividendbelasting en BTW-verhoging. De organisaties doen ook een beroep op de leden van de Eerste en Tweede Kamer om de speciaalzaken niet de dupe te laten worden van deze onnodige maatregelen.
 
De belangenorganisaties hebben de handen in elkaar geslagen naar aanleiding van een onderzoek van de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW). Volgens het onderzoek leidt de BTW verhoging tot een omzetverlies van 52,4 miljoen euro, ruim 6% van de totaalomzet in bloemen en planten, een werkgelegenheidsverlies van 415 banen, ca. 5% van de werkgelegenheid in de branche bloemen en planten en ca. 15% van de bloemisten komt in de economische gevarenzone en moet naar verwachting stoppen. Daartegenover staan extra BTW-inkomsten van ruim 21 miljoen euro. In het onderzoek is meegenomen wat de effecten zijn geweest van BTW verhogingen in omringende landen zoals Spanje en Frankrijk op de verkoop van bloemen en planten. En die effecten waren daar fors in negatieve zin.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven