Spanje onderzoekt New Delhi-resistente meloenen- en courgetteteelt

Al meer dan zes jaar vechten de courgette- en meloentelers in het Spaanse Almeria tegen het virus dat bekend staat als het New Delhi virus. Dit vraatzuchtige virus heeft geleid tot miljoenen verliezen voor de sector en heeft veel telers ertoe aangezet om over te schakelen naar de teelt van andere gewassen om het risico te vermijden dat hun oogst verloren gaat.

Dat is de reden waarom het in El Ejido gevestigde Escobar & Castañeda, SL, bekend om zijn merk King Courgette, een onderzoeksproject financiert waarbij laboratoria in Noord-Spanje proberen om producten te verkrijgen die resistent zijn tegen het New Delhi virus. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde biotechnologietechnieken die vroeger werden gebruikt bij aardappelen."Alleen al in het laatste jaar hebben we tot drie courgette-oogsten verloren zien gaan vanwege de impact van het New Delhi virus", zegt José Luis Escobar Jiménez, commercieel directeur van Escobar & Castañeda.

Voordat met dit project werd gestart, werden andere methoden geprobeerd die niet zozeer bedoeld waren om het virus te bestrijden, maar die hielpen bij het beter begrijpen en beheersen van dit virus.

"We hebben als courgettespecialisten de verplichting om onderzoek te doen en oplossingen te vinden. Veel telers hebben de overstap gemaakt van courgettes naar andere groenten zoals paprika's, waarvan de markt verzadigd raakt door een overaanbod. We kunnen het ons niet veroorloven om professionals in de courgettesector te verliezen, dus we moeten iets doen", zegt Escobar.

Met betrekking tot het project legt Escobar uit dat de tot nu toe behaalde resultaten zeer bemoedigend zijn. "Wanneer de courgettes klein zijn, zijn ze erg kwetsbaar en is het moeilijk om ze te onderwerpen aan behandelingen zoals thermotherapie, omdat de plant dit uiteindelijk niet zal overleven. Met de biotechnologische techniek zijn we er gelukkig in geslaagd om de laatste stadia te bereiken met het behoud van de delicate courgetteplanten. Dit is een zeer belangrijke stap in dit project en we herhalen de procedure om voldoende plantaardig materiaal te hebben om het te kunnen analyseren."

"We willen een boodschap sturen, niet alleen naar onze klanten en consumenten, maar ook naar elke schakel in de keten van de telers tot aan de retailers. We willen hen vertellen dat er hoop is, dat de courgette weer een veilig gewas is en dat de courgette-oogst niet meer verloren gaat. We zijn erg dicht bij het verkrijgen van planten die resistent zijn tegen het New Delhi virus en zelfs als we nu falen, zijn we niet ver van het uiteindelijke succes", zegt Escobar.

Als het onderzoek succesvol is, worden de resistente planten in de seizoen experimenteel gekweekt in kassen.


Voor meer informatie:
José Luis Escobar Castañeda
King Courgette


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven