Verrijkt biochar vermindert ernst van overmatige wortelgroei met de helft in AHDB experiment

In het commerciële stadium van een experiment van AHDB naar de effecten van biologische behandelingen en biociden op overmatige wortelgroei is bevestigd dat verrijkte biochar de effecten van de ziekte dramatisch vermindert.

De eerste bevindingen na het laboratorium van het experiment dat in 2016 van start ging en wordt uitgevoerd door het onafhankelijke laboratorium ADAS gaven aan dat de verrijkte biochar van Carbon Gold de beste van tien biostimulerende producten was bij de bestrijding van overmatige wortelgroei bij tomatenplanten die op steenwol werden gekweekt.


Door overmatige wortelgroei krijgt de plant te weinig water en voedingsstoffen

In de commerciële fase van het experiment werd Carbon Gold's koolstof-gevoede biochar gebruikt, een product dat een keer wordt aangebracht en Koppert's Vitix dat maandelijks moet worden toegevoegd. De resultaten werden 17 augustus gepubliceerd: biochar, dat alleen werd toegepast bij de voortplanting, verminderde de kans op overmatige wortelgroei in onbewerkte percelen van 34,8% naar 16,8%.Verrijkte biochar toegepast bij alleen propagatie en toegepast bij zowel voortplanting als planten verminderde de kans op de ziekte aanzienlijk: respectievelijk met 12,8% en 24,1%, vergeleken met 30,6% bij onbehandelde planten. Dit komt door de complexe microbiële gemeenschappen die een onderdrukkende rol bleken te hebben en pathogene populaties hebben beperkt.

Vitix bleek een inconsistente invloed te hebben op de ernst van de overmatige wortelgroei en verhoogde, in één geval, de incidentie van de ziekte met factor drie.

James MacPhail, commercieel directeur bij Carbon Gold: "We zijn erg blij met een wetenschappelijke bevestiging dat ons product de ernst van de ziekte dusdanig kan verminderen dat het niet alleen een impact heeft op conventionele tomatentelers, maar op alle Britse en Europese telers.

"Onze verrijkte biochar producten blijven met succes veel nuttige microbiële gemeenschappen rond de wortels van planten leveren en het feit dat onze producten biologisch zijn, betekent dat zowel conventionele als biologische telers ervan kunnen profiteren, waar veel telers al van op de hoogte zijn en profiteren."Overmatige wortelgroei gaat gepaard met financiële verliezen als gevolg van een stijging in kosten voor het gewasbeheer, verhoogde vatbaarheid voor secundaire infecties en uiteindelijk een toename van onbruikbare producten. Op een Britse kwekerij werden deze kosten geraamd op 29.000 Britse pond per hectare per jaar.

Andy Roe, productiemanager bij de traditionele teler Flavourfresh: "We waren al jaren bekend met de voordelen van de producten van Carbon Gold op het gebied van voortplanting en op het plantgat. In de loop der jaren heeft het de impact van overmatige wortelgroei op mijn plantages verminderd en heeft het een verschil gemaakt in het verminderen van verliezen."

De volgende fase van het experiment zal zich uitsluitend richten op de biochar van Carbon Gold om de methode waarbij het product een keer aangebracht dient te worden te onderzoeken. Het experiment met Vitix, dat slecht presteerde en de ziekte-incidentie in één proef verhoogde, zal niet worden voortgezet.

Bezoek voor meer informatie www.horticulture.ahdb.org.uk en zoek naar "PE 029".


Voor meer informatie:
Carbon Gold
Mike Newby (e-mail)
+44 7903 014 301
sales@carbongold.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven