Jan de Winter, kropslateler:

“Mooi weer, dus een goed kropslajaar”

Tholen – "Deze week is de vraag iets minder, omdat de zon zich minder vaak laat zien. Toch is 2018 tot nu toe een goed jaar voor kropsla", vertelt Jan de Winter, kropslateler. "Als de zon schijnt en de temperaturen hoog zijn, eten mensen veel sla. De prijzen zijn goed, er is volgens mij nog steeds sprake van schaarste onder andere door kwaliteitsproblemen vanwege de hitte."Kropsla lijkt een product dat het moeilijk heeft in tijden waarin mensen steeds meer naar gemak neigen. Toch ziet Jan ook een trend waarin mensen juist meer aandacht aan hun voeding besteden. "Kropsla is een van de smaakvolle slasoorten en je kunt het overal mee combineren. Het kan bij de barbecue, in een salade of als bijgerecht gegeten worden. Mensen hebben het misschien doordeweeks druk en kiezen dan voor gemak, maar in het weekend en op feestdagen pakken mensen dan juist weer uit. Kropsla is dan een gewild product."

Zelf rollen er op dit moment geen kroppen bij Jan uit de kas. Zijn afzet loopt via Van Oers United. "De kas is de afgelopen weken gestoomd. Daarmee zorgen we ervoor dat alle mogelijke ziektekiemen worden gedood, zodat we op een korte teeltonderbreking na jaarrond kunnen telen. Nu zijn we weer aan het poten. Begin september gaan we weer volop oogsten."

De kroppen groeien bij Jan in zijn twee hectare grote kas nog gewoon in de grond. "Telen op water is een optie, maar daar zit nogal een kostenplaatje aan. Om op de teelt op water over te kunnen stappen, moet daar wel een meerprijs voor je product tegenover staan. Daarnaast voelt telen in de grond natuurlijker aan."

Voor meer informatie:
Firma J. de Winter
Jan de Winter
slatuinderij@vofdewinter.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven