verminderen van de voedselimport

Teelt op water is de oplossing voor de Caraïben

Voor het verminderen van de hoge kosten van de voedselimport in de Caraïben wordt de aandacht steeds meer op aquaponics gericht. 

Tijdens een recent bezoek aan de aquaponics-faciliteit in Choiseul en de mobiele ontziltingsfabriek in Laborie op Saint Lucia door de minister van Landbouw van Antigua en Barbuda, Dean Jonas, en de minister van Landbouw, Landen, Visserijen en Binnenlandse Zaken, Jedidiah Maxime, werd het potentieel van het systeem benadrukt.



Minister Jonas liet weten dat hoewel de OECS (Organisation of Eastern Carribean States) problemen heeft met de onacceptabele hoge rekening van de voedselimport, de regio ook de mogelijk heeft om leider te worden op het gebied van aquaponics: een systeem dat 90% minder land en water nodig heeft dan traditionele teeltsystemen, maar het potentieel heeft om drie tot vier keer meer voeding te genereren.

"Hoewel de traditionele teelt altijd de basis van de agrarische industrie van OECS zal blijven en nog verder uit wil gaan breiden, moeten we ook gaan investeren in overige technieken voor de productie van voedsel, zoals aquaponics en de teelt op water. Het gebrek aan land en ruimte vragen immers om creatieve, nieuwe manieren om voedsel te produceren," zei minister Jonas. 

"Een aquaponicsbedrijf kan tegelijkertijd vis grootbrengen en bladgroenten, bonen, erwten, radijs, uien kruiden en andere verse producten produceren. Zo hoeven we minder van deze producten te importeren en zijn we minder afhankelijk van de buitenlandse import. 

"Ik prijs de faciliteit in Choiseul voor de belangrijke rol die ze spelen bij het vergroten van economische activiteiten door het gebruik van aquaponics en het verbeteren van de voedselveiligheid in de regio door de productie van milieuvriendelijkere, voedzame en waardevolle verse producten," voegde Jonas toe.



De directeur van OECS, Dr. Didacus Jules, zei dat de aquaponics-faciliteit in Choiseul een voorbeeld is voor de OECS, en dat de organisatie ook een dergelijk efficiënt gebruik van de bestaande ruimte wil maken om een meer economische voedselproductie na te streven.

"De gewassen kunnen geteeld worden zoals de telers willen en naar de lokale behoefte. Dit betekent dat dit systeem in het algemeen duurzamer is dan de traditionele teelt," vertelt Dr. Jules.

"Afhankelijk van de markttrends, kan de productie snel aangepast worden aan de lokale vraag, toerisme en exportbehoefte.

"Er zijn ook kansen voor kleine telers en jongeren die een carrière in de teeltsector willen om zich met aquaponics bezig te houden - zowel als commerciële onderneming en als manier om voeding te produceren voor de lokale consumptie.

"Er zijn echter wel meer publiek-private investeringen nodig op dit gebied en daarom vragen we onze ontwikkelingspartners om de agrarische industrie van de OECS verder te steunen," sluit Dr. Jules af.

For more information:
OECS

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven