"LTO: "Over 5 jaar geen Nederlandse paddenstoelen meer"

Champignontelers op rand van afgrond

Tholen - De Nederlandse champignontelers wankelen op de rand van de afgrond. "In de afgelopen jaren zijn al 15 tot 20 bedrijven failliet gegaan of moesten stoppen. Wanneer er geen prijsverhoging voor wordt doorgevoerd, dan is de champignonteelt in Nederland over 5 jaar verdwenen", zegt Ko Hooijmans, voorzitter van de Vakgroep Paddenstoelen L.T.O. Nu het moment van contractonderhandelingen met de retail weer aanbreekt, luidt de vakgroep de noodklok om consumenten, industrie en met name retailers wakker te schudden.

De vakgroep heeft gesprekken gevoerd met retailers, met name Albert Heijn, Jumbo, SuperUnie en Coop om de situatie te verduidelijken. Ko Hooijmans: "Zij geven aan Nederlands product in de schappen te willen, maar als het om prijsverhogingen gaat verschuilen zij zich achter elkaar. Lidl zet de toon met 0,79 cent voor 250 gram champignons. Daarnaast zijn champignons regelmatig in de actie, voor 0,49 cent per bakje of laatst zelfs gratis met een voucher bij Coop. Dat is (ver) onder kostprijs en laat consumenten denken dat paddenstoelen helemaal niets mogen kosten. Wij gaan daarom ook zeker met Lidl in gesprek."

De kosten in de champignonteelt stijgen al jaren, maar opbrengstprijzen compenseren deze niet, en hebben telers geen vermogen om noodzakelijke investeringen te doen, zoals in gewasbeschermingsmiddelenvrije teelt waar ook retailers om vragen. Door de aanhoudende hitte en droogte deze zomer maken telers bovendien extra kosten voor koeling, maar omdat het leeuwendeel van de champignontelers contractafspraken voor langere termijn maken, kunnen zij deze extra kosten niet doorberekenen. Ook zullen komend seizoen hogere kosten zijn doordat de stroproductie fors minder is door de extreme weersomstandigheden. Deze samenloop van omstandigheden zorgt ervoor dat de vakgroep de noodklok luidt.

Kostenstijging mogen niet meer op het bordje van de telers terecht komen, waarschuwt de paddenstoelenvakgroep. "Deze situatie kan niet langer doorgaan! Wanneer de prijzen voor Nederlandse champignons niet naar een gezond niveau gaan, gaat dit zowel op de korte als de lange termijn problemen opleveren. Nu is er nog Nederlands product in ruime mate beschikbaar. De Vakgroep Paddenstoelen van LTO-Nederland roept consumenten, handel en industrie op om vol in te zetten op Nederlands product en daar een eerlijke prijs voor te betalen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven