Nieuw-Zeelandse telers winnen strijd om GGO-vrije status

Telers in de regio Hawke's Bay in Nieuw-Zeeland hebben een belangrijke overwinning behaald in hun strijd om het Hastings District GGO-vrij te houden nu Federated Farmers definitief afziet van juridische stappen om de GGO-vrije status van het district te wijzigen. 

De belangengroep Pure Hawke's Bay heeft de GGO-vrije status die het bestuur van het Hastings District in 2015 aannam al deze tijd gesteund. "Voorzitter Bruno Chambers zegt dat de groep zich zeven jaar lang ingezet heeft om deze uitkomst mogelijk te maken. "Dankzij onze GGO-vrije status zijn we de concurrentie een stap voor en kunnen we onze hoogwaardige tuinbouwproducten internationaal vermarkten. Wereldwijd hebben veel regio's officieel de status GGO-vrij te zijn. Eindelijk kunnen we ons bij hen voegen in plaats van in hun schaduw te blijven staan."

Het stadsbestuur van Hastings District was het eerste in Nieuw-Zeeland dat in haar lokale plannen regels opnam om veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen te verbieden. Deze regels zijn nu van kracht geworden. "We danken het bestuur dat inzag wat voor desastreuze gevolgen GGO-besmetting zou hebben voor telers van hoogwaardige gewassen," legt Chambers uit. "Het is spijtig dat Federated Farmers het stadsbestuur en lokale telers op zoveel onnodige kosten heeft gejaagd maar we richten ons nu op manieren om deze kans op zo'n manier te benutten dat al onze telers ervan kunnen profiteren."

De GGO-vrije status van de regio kwam vorig jaar op losse schroeven te staan door een voorstel om de Resource Management Act te wijzigen. "We zijn tot het uiterste gegaan en hebben de zaak aan het parlement voorgelegd om het recht van Hawke's Bay om haar eigen beslissingen te nemen te beschermen. Het was een lange en vermoeiende strijd en we zijn dan ook uiterst tevreden met deze uitkomst," vervolgt Chambers. 

Teler John Bostock, eveneens lid van Pure Hawke's Bay, legt uit dat het een belangrijke overwinning is voor iedereen in Hawke's Bay. "Een aantal van 's werelds meest vermaarde voedselteeltgebieden, zoals Toscane, de Provence en de regio Bordeaux, heeft een GGO-vrije status. Van deze club willen wij ook onderdeel uitmaken," aldus Bostock. 


John Bostock voerde lange tijd campagne voor de GGO-vrije status 

"Dit biedt de mogelijkheid om Hawke's Bay, dat geldt als het Toscane van Nieuw-Zeeland, en haar premium AGF internationaal op de kaart te zetten. We beschikken over één van de schoonste en vruchtbaarste teeltgebieden ter wereld waar we gewassen van topkwaliteit telen. We moeten deze kracht benutten en onze GGO-vrije status omarmen. Hawke's Bay is een voorbeeld voor de rest van Nieuw-Zeeland en de wereld."

Bostock vertelt dat de overzeese vraag naar GGO-vrije producten aan blijft trekken en dat Hastings goed gepositioneerd is om kansen te creëren op competitieve high-end markten. "Misschien dat de meningen omtrent genetische modificatie in de toekomst veranderen maar momenteel zien we dat GGO-vrij een 'must' is op premium markten en verkeren we in de juiste positie om aan deze vraag te beantwoorden."

Sandra Hazelhurst, burgemeester van Hastings, legt uit dat het wettelijk veiligstellen van de waardevolle GGO-vrije status van de regio de lokale economie een impuls zal geven. "Deze status biedt enorme voordelen en zal bijdragen aan de groei van de regionale economie, zorgen voor meer banen en de voedselveiligheid garanderen."

Het bestuur van Hastings is niet het enige dat voor deze benadering kiest. Ook Auckland City, Whangarei en Far North vormen inmiddels tezamen een GGO-vrije zone.  
Voor meer informatie: 
Catherine Wedd
Tel: +64 212886770

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven