Zweden: Voormalig houtfabriek omgebouwd tot vertical farm

In een oude fabriekshal in Tibro, Zweden bereiden de telers van Ljusgårda AB zich voor om de eerste gewassen in hun verticale torens te oogsten. Het bedrijf heeft een binnenteeltbedrijf opgezet om klanten duurzame en lokaal geproduceerde groenten aan te kunnen bieden. Vertical farming en innovatieve LED-oplossingen spelen hier een cruciale rol in.

Klaar om te oogsten
Ljusgårda AB's nieuwe locatie is klaar om hun klanten van smaakvolle, heerlijke groenten te voorzien. Het bedrijf heeft een oude fabriek omgebouwd om een ultramoderne vertical farm op te zetten met een gecontroleerde binnenomgeving die bestaat uit 7000 m2. Hier kunnen jaarlijks meer dan 1000 ton voeding per jaar worden geproduceerd - die bovendien helemaal vrij van bestrijdingsmiddelen zijn. De gewassen worden geteeld in een verticale torens waar op water wordt geteeld, gecombineerd met hypermoderne energie-efficiënte LED-verlichting.Ljusgårda AB richt zich op duurzame, eco-vriendelijke vertical farming met het doel om jaarrond groenten van hoge kwaliteit te produceren. Om dit te doen hebben ze een bestelling geplaatst bij Heliospectra AB voor hun volledig aanpasbare Elixia LED-oplossing, ter waarde van ongeveer €125.000.

Bestrijdingsmiddelen en water
"Ons doel is om smaakvolle groenten van uitstekende kwaliteit te produceren die onze klanten met een goed geweten kunnen eten. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, weinig water en 100% hernieuwbare energie, en omdat de producten lokaal zijn geproduceerd, vermijden we lange transporten en hoge emissies," vertelt Andreas Wilhelmsson, de directeur van Ljusgårda.

"Daarnaast zorgt de gecontroleerde omgeving (CEA) ervoor dat we ieder aspect binnen het groeimilieu kunnen beheren. Hieronder vallen voeding, water, temperatuur, licht en nog veel meer. Een controleerbare lichtoplossing zoals Heliospectra's Elixia zorgt ervoor dat we het lichtspectrum ook aan specifieke gewassen kunnen aanpassen. Hierdoor kunnen we een optimaal milieu voor de verschillende gewassen creëren en jaarrond een stabiele productie van hoge kwaliteit voortbrengen. Een stabiele, jaarronde productie is dan ook iets dat je in een land als Zweden niet als vanzelfsprekend kunt beschouwen," vertelt hij.

In een eerder interview sprak hij over de verwachte eerste oogst van rucola deze zomer, en liet hij zien hoe rucola, dille en bieslook in een eb en vloedsysteem wordt geteeld. "En voor het begin van 2019 zullen we ook verse Zweedse aardbeien gaan produceren."

Hij vertelt hoe de hallen vroeger werden gebruikt door het houtbedrijf Tivedslamell. Andreas Wilhelmsson: "We hebben een nieuwe vloer gelegd, de muren gerepareerd en verlichting en een ventilatiesysteem geïnstalleerd. In totaal hebben we ongeveer een miljoen euro in het gebouw geïnvesteerd."

In de voormalig fabriek zijn er twee ruimtes van gelijke grootte en een grotere ruimte die in verschillende klimaatzones kan worden verdeeld. 

Onvoorspelbaar weer
"Door de onvoorspelbare weersomstandigheden en de verandering in het daglicht tijdens de verschillende seizoenen hebben bedrijven in Scandinavië en Europa de behoefte om zelfvoorzienender te worden. De mogelijkheid om in een gecontroleerde omgeving te werken, en Heliospectra's dynamische lichtoplossingen, geven telers de middelen om controle te houden over hun productie en zorgen ervoor dat er jaarrond geteeld kan worden," zegt Ali Ahmadian, de directeur van Heliospectra AB. "Ljusgårda's toewijding aan een duurzame, innovatieve en winstgevende bedrijfsvoering is iets dat we delen, en ik kijk uit naar een vruchtbare samenwerking."

De volledig aanpasbare LED-oplossing van Elixia is samen te gebruiken met Heliospectra's HelioCORE™ lichtcontrole-software, waardoor telers de kwaliteit van planten kunnen verbeteren, de oogst- en productiecyclus kunnen versnellen en stabiele opbrengsten kunnen genereren. Leveringen vinden plaats in het derde en vierde kwartaal van 2018 en zijn dan ook zichtbaar in de accounts.

Voor meer informatie:
Heliospectra
Box 5401 SE-402 29 Göteborg Zweden
Tel: +46 31 40 67 10
Fax: +46 31 83 37 82
info@heliospectra.com
www.heliospectra.com

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven