Komkommer Salmonella-uitbraak herinnert telers eraan up-to-dat te blijven

Jaarlijks maakt Europa een stijging door van gevallen van Salmonella in verband met het gebruik van komkommers in kant-en-klare levensmiddelen. Zonder een duidelijke bron van besmetting herinnert SGS (inspectie) de fabrikanten aan het belang van kwaliteitsborging en het op de hoogte blijven van de naleving van de voedselvoorschriften om ervoor te zorgen dat hun producten veilig zijn om te consumeren.

De afgelopen jaren heeft Europa verschillende gevallen van Salmonella ervaren die verband houden met het gebruik van komkommers in kant-en-klare maaltijden. Hoewel het incidenteel is, hebben autoriteiten een escalerende trend ontdekt, waarvan ze voorspellen dat die zal doorgaan.

Sinds 2014 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) 147 gevallen van Salmonella enterica gemeld in vijf Europese landen - het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland, Duitsland en Ierland. Verreweg het zwaarst getroffen werd het Verenigd Koninkrijk met 129 gevallen, gevolgd door Finland met 15 gevallen. Hoewel aanvankelijk het aantal gemelde gevallen beperkt was, zijn deze aantallen de afgelopen jaren toegenomen, met pieken in begin 2017 en 2018.

Gebruikmakend van whole genome sequencing (WGS) hebben de EFSA en European Centre for Disease Control (ECDC) een enkel ras van Salmonella enterica, namelijk S. Agona, geïdentificeerd als zijnde verantwoordelijk voor al deze gevallen. Ze hebben de uitbraken ook kunnen koppelen aan het gebruik van komkommers in kant-en-klare maaltijden, maar hebben geen duidelijk moment van besmetting kunnen aanwijzen. Het is duidelijk dat de komkommers allemaal afkomstig waren uit Spanje, maar ze vonden dat er geen verband was tussen toeleveringsketens en geen enkele primaire teler die de aangetaste komkommers heeft geteeld. De EFSA meldde dat "de laboratoriumresultaten voor Salmonella in alle komkommerstalen, ofwel op het primaire teeltniveau in Spanje, ofwel tijdens de distributie naar of binnen het Verenigd Koninkrijk, negatief waren."

Zonder de identificatie van een duidelijk moment van besmetting, voorspelt de EFSA een voortzetting van de trend, waarbij meer uitbraken van Salmonella Enterica-vergiftiging worden verwacht in begin 2019.

Voor degenen die betrokken zijn bij de voedselverwerkende en kant-en-klare levensmiddelenindustrie, is dit duidelijk een reden tot zorg. Zonder een geïdentificeerd moment van besmetting moeten ze vertrouwen op hun managementsystemen voor kwaliteitsborging om ervoor te zorgen dat de producten die ze op de markt brengen veilig blijven voor consumptie. In de bescherming van bedrijven is actuele informatie over wijzigingen in regelgeving en naleving van levensbelang.

SGS heeft onlangs de nieuwste versie van zijn SGS Digicomply online regelgevingsintelligentieplatform gelanceerd. SGS Digicomply biedt een enkelvoudige, uitgebreide en gerichte online gegevensbron om producenten op de hoogte te houden van zowel de nieuwste wijzigingen in voedselvoorschriften en -voorschriften, als nieuws uit de branche.

Met steeds veranderende marktlandschappen en verschuivingen in consumentenprioriteiten staan ​​regelgevende instanties voortdurend onder druk om hun wetgeving en normen te evolueren. Kwesties zoals de Europese salmonella-uitbraak vergroten de druk van consumenten en autoriteiten om de transparantie met betrekking tot voedselbronnen te vergroten. SGS Digicomply helpt stakeholders om deze druk te overleven, waardoor ze de time-to-market kunnen verminderen, het besluitvormingsproces kunnen verbeteren, risico's kunnen verminderen en hun klanten en merk kunnen beschermen.

Voor meer informatie:
Charon Willis
Tel: +44 (0) 20 3008 7860
www.sgs.com/agriculture

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven