Geen folie meer rond gesealde komkommers bij Morrisons

De gesealde komkommers van de Britse retailer Morrisons worden niet langer meer in plastic verpakt. Hoewel de laag plastic belangrijk is voor een langere houdbaarheid, ziet de retailer af van plastic tijdens het Britse teeltseizoen. "De komkommers worden heel snel vervoerd van het teeltbedrijf naar de winkel. We denken dat de komkommers natuurlijk lang genoeg houdbaar blijven voor de klanten zonder verpakking."Vervuiling door plastic
Eerder dit jaar in april kondigde Morrisons de start aan van de UK Plastics Pact - een aantal maatregelen om vervuiling door plastic terug te schroeven. De kleinhandelaar verklaarde dat ze bij al hun eigen merkproducten gewerkt hebben aan het identificeren, verminderen en verwijderen van elke onnodige plastic verpakking. Ze voerden ook testen uit naar de impact van de verwijdering van plastiek van groenten en fruit in een aantal winkels.
"Wij zullen onderzoeken hoe plastic verpakking die voeding vers houdt kan worden verwijderd zonder voedselverspilling te doen toenemen."

De gesealde komkommer lijkt het resultaat te zijn van dit onderzoek. "Wij ontdoen bijna al onze komkommers van hun plastic tijdens het Britse teeltseizoen in het kader van ons huidige plasticverwijderingsprogramma", kondigde de supermarkt deze week aan en lichtte hun besluit toe aan hun klanten.Houdbaarheid
"Komkommers werden doorgaans verkocht in plastic om de houdbaarheid en de voedselvoorzieningsketen te verbeteren. De laag plastic fungeert als een extra 'schil' om te vermijden dat de groente uitdroogt. Dit is belangrijk want ze bestaan door de bank genomen uit meer dan 90% water.
 
Tijdens het Britse teeltseizoen van maart tot oktober echter, wanneer komkommers zeer snel vervoerd worden van het teeltbedrijf naar de winkel denken we dat de natuurlijke houdbaarheid volstaat voor klanten zonder dat ze verpakt dienen te worden."

Dit is niet van toepassing op halve komkommers waarvan de houdbaarheid drastisch zou verminderen indien ze zonder verpakking vervoerd zouden worden.

"Wij hebben geluisterd naar de bekommernissen van klanten en we doen wat we kunnen om plastic verpakking te verwijderen. Plastic kan haar nut bewijzen, maar wij denken dat deze verandering het leefmilieu ten goede zal komen zonder te leiden tot voedselverspilling", Richard Hatherly, Senior Buying Manager voor sla bij Morrisons: "De verandering zal toegepast worden op al onze volledige komkommers met standaard afmetingen. We hebben rekening gehouden met de klanten die beweerden dat plastiekvermindering één van onze topprioriteiten zou moeten zijn.

(Geen) innovatie op het gebied van verpakking
In het licht van de UK Plastics Pact werden nog verdere acties aangekondigd om plastic te verminderen, o.a. de mogelijkheid voor klanten om hun eigen bewaarbak naar verschillende winkeldelen te brengen, het verwijderen van plastieken rietjes van de rekken, alsook wattenstaafjes met plastieken steel en het einde van de verkoop van wegwerpzakken van 5 pence. Ze hebben verklaard in de toekomst te focussen op het produceren van meer recycleerbare verpakking (geen dienbladen uit plastiek meer voor vers vlees en vis) en drinkfonteinen te plaatsen in nieuwe winkels. "Wij beloven dat tegen niet later dan 2025 al onze eigen plastic merkverpakking herbruikbaar, recycleerbaar en composteerbaar zullen zijn."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven