Maurice Koppen, Oakfield Champignons:

"Vraag en aanbod van champignons en paddenstoelen aangepast aan zomervraag"

Tholen - Deze zomer kenmerkt zich door langdurige hitte en dat heeft ook een invloed op de champignon- en paddenstoelenmarkt. Maurice Koppen, van Oakfield Champignons uit Stamproy: "Wij zien deze zomer een mindere vraag dan andere zomers. Mensen eten minder met dit weer en zijn meer op stap en dat zien wij terug in de vraag naar champignons en andere paddenstoelen." Oakfield Champignons teelt en verhandelt niet alleen de 'klassieke' witte en kastanjechampignons, maar is momenteel ook één van de grootste Nederlandse telers van exotische soorten. Ze telen zeven soorten exoten: shiitakes, oesterzwammen, beukenzwammen, bundelzwammen, koningsoesterzwammen, maitake (eikhaas) en pompom blanc.

Het bedrijf anticipeert op vraag en aanbod. "Wij hebben onze productie gereduceerd op basis van de verwachte vraag. We zijn wel, net als iedereen, verrast door deze warme zomer en hierdoor hebben we dit jaar harder moeten ingrijpen. Maar door deze aanpak zitten we gelukkig niet met hele grote overschotten. Door onze uitrusting kunnen wij dit weer aan. We moeten wel meer koelen. Dit in tegenstelling tot het buitenland, waar we wel problemen zien bij andere telers. We telen onze champignons op substraat met stro als belangrijk bestanddeel. Maar het stro zal door problemen bij de akkerbouwers anders van kwaliteit zijn dit jaar. Het is nu nog even de vraag wat dit voor effect zal hebben voor onze teelt komend seizoen." En het effect van de zomer op de prijzen? "Momenteel zijn de prijzen weer aan het aantrekken, maar de maand juli was beneden niveau op de vrije markt." 

Maurice Koppen met de koningsoesterzwam


Maurice Koppen bij de oesterzwam

Deze zomer is een uitzondering, want over het algemeen is de champignon- en paddenstoelenmarkt zich gunstig aan het ontwikkelen. "Op de versmarkt zien we een stijging van de vraag. Er is veel discussie over de consumptie van vlees. Meer mensen, de zogenaamde flexitariërs, kiezen ervoor om soms geen vlees te eten en paddenstoelen zijn goede vleesvervangers. Dit geldt zowel voor de gewone champignons, als voor de exoten. Wij merken dan ook dat er een verschuiving plaatsvindt naar de exotische soorten. Er komt steeds meer interesse in deze paddenstoelen."

Maurice Koppen bij de bundelzwam

"Van oudsher was Engeland een grote afzetmarkt voor ons, maar mede vanwege de wisselkoers en de onzekerheid van de Brexit is deze handel heel sterk afgenomen. Duitsland is nu een groot vragend land, maar we krijgen ook vraag vanuit veel andere, verre landen. Doordat wij al lang minder afzetten in Engeland, zullen de gevolgen van de Brexit voor ons beperkt blijven", aldus de teler. 

Voor meer informatie:
Oakfield Champignons 
Lochtstraat 1
6039 RV Stramproy (NL)
T +31 (0)495 56 41 13
F +31 (0)495 56 15 60


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven