Profel luidt de noodklok

Ernstigste droogte in 40 jaar: 20-50% minder bonen en erwten

Profel luidde deze week de noodklok over het derde jaar op rij dat de groententelers te maken hebben met ernstige weersgerelateerde problemen, waardoor de kwetsbaarheid van de Europese groententelers en verwerkers wordt blootgelegd.

De Europese groenten- en fruitverwerkende bedrijven verwachten dat er dit jaar in heel Europa fors minder geoogst gaat worden als gevolg van de droogte. De oogst van bonen en erwten ligt 20 tot 50% lager dan gebruikelijk. Ook de oogst van uien, courgettes en spinazie ligt tientallen procenten lager dan normaal. De situatie dreigt nog erger te worden omdat in veel landen dit jaar geen tweede teelt spinazie, bonen en bloemkool gezaaid wordt, omdat de grond daarvoor te droog is.

"Dit is voor vollegrondsgroententelers de ernstigste droogte in de afgelopen 40 jaar', zegt Profel, de Europese vereniging van groenten- en fruitverwerkende bedrijven. De sector wordt voor het derde jaar op rij geconfronteerd met slechte weersomstandigheden. Vooral bedrijven die groenten verwerken om ze nadien in te vriezen of in conserven te verpakken krijgen het hard te verduren, zegt Profel. De aanvoer van groenten ligt niet alleen fors lager, maar is ook veel onregelmatiger. Daardoor lopen de productiekosten op.

Voor meer informatie:
Tel: + 32 2 761 16 56
Fax: + 32 2 761 16 99

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven