“Optimaliseren van bemesting voor een weerbare plant”

Nieuwe foliekas voor NovaCropControl

Tholen – Om de actuele opname van nutriënten in planten te analyseren, worden steeds vaker plantsapmetingen uitgevoerd. NovaCropControl is gespecialiseerd in dit soort metingen en heeft sinds dit voorjaar de beschikking over een testfaciliteit in een nieuw gebouwde foliekas. Koen van Kempen van NovaCropControl: "Om meer onderzoek te kunnen doen naar de relatie tussen bemesting en plantgezondheid, waren wij op zoek naar een extra testlocatie. Die hebben we uiteindelijk zelf gebouwd, nog geen tien minuten van ons kantoor vandaan, ideaal."

 
Proef met doordragers

Het testcentrum voor plantsapmetingen in de tuinbouw maakte tot dit voorjaar gebruik van gehuurde kassen en van een inpandige groeiruimte van zo'n 250 vierkante meter in hun bedrijfspand. In die groeiruimte kunnen onder volledig kunstlicht proeven gedaan worden. Koen: "Het voordeel van de nieuwe foliekas van zo'n 1000 vierkante meter, is dat we nu langer door kunnen gaan met onze proeven. Sommige gewassen gaan namelijk toch de hoogte in. In de foliekas hebben we nu meer ruimte."

Extreme proeven
In de nieuwe foliekas kunnen sinds dit voorjaar 30 verschillende voedingsstrategieën uitgeprobeerd worden in drie herhalingen. In totaal dus 90 velden/plots. Koen: "Een ander voordeel van het hebben van een eigen foliekas, is dat we nu wat extremere proeven kunnen uitvoeren die we voorheen niet durfden in kassen die we huurden bij telers."

De goten waarop geteeld wordt, worden per recept in aparte compartimenten ingedeeld. Op elke goot kunnen drie behandelingen uitgevoerd worden, dus ook met drie druppelslangen en een afzonderlijke afvoer voor het drainwater per behandeling. Koen: "Eigenlijk kunnen we voor alles wat in een pot of op een goot groeit, en waar een druppelaar bij kan, een proef uitvoeren."

Foto: In een stikstofproef in aardbei is een kleinere proef gelegd met luizen. In elk afzonderlijk veldje, is een luizenkooi geplaatst waarin per kooi 60 luizen zijn uitgezet om te kijken of er verschillen zijn in ontwikkeling per behandeling.

Statistisch betrouwbare proeven uitvoeren
NovaCropControl voert proeven uit zowel voor de groenteteelt als de sierteelt. Het kan dan ook voorkomen dat er eerst tomaten in de foliekas staan en vervolgens potplanten. De proeven die het testcentrum uitvoert duren over het algemeen zo'n drie tot zes maanden. Belangrijk is dat de behandelingen met drie herhalingen random binnen een proef verspreid zijn. Koen: "Op die manier kunnen we statistisch betrouwbare proeven uitvoeren. In de foliekas zijn alle omstandigheden hetzelfde en dus kunnen we de verschillen in plantgroei vervolgens herleiden tot de verschillende voedingsrecepten."


Bemestingsproef in tomaat (Sweetelle)

Op dit moment worden er proeven uitgevoerd met twee verschillende aardbeienrassen en een tomatenras. Tot en met oktober kan er in de foliekas geteeld worden, daarna wordt het te koud want de foliekas is niet verwarmd en belicht. De proeven verplaatsen zich dan weer naar de groeiruimte, waar eind augustus weer met de eerste proeven gestart wordt. Koen: "Het is niet onze bedoeling om groter te groeien als proefcentrum. Analyseren en adviseren om een weerbare plant te krijgen is ons hoofddoel. Wel is het fijn dat we nu minder snel 'nee' hoeven te verkopen. We voeren namelijk zowel intern proeven uit als proeven op verzoek van andere partijen."

Voor meer informatie:
NovaCropControl
www.novacropcontrol.nl
info@novacropcontrol.nl

Koen van Kempen
k.vankempen@novacropcontrol.nl
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.