Nu ook gratis 1e klas bloemkool tegen verspilling

Tholen – Voedselverspilling is deze dagen een groot thema, veelal gaat het om acties die voedselverspilling van "groenten en fruit met een schoonheidsfoutje", zoals de gerimpelde tomaatjes, kromme komkommers en babypruimen, tegengaan. Maar gisteren was er op diverse plekken in Nederland gratis 1e klas bloemkool te verkrijgen, ook om verspilling tegen te gaan want de groente is deze dagen helemaal niet in trek bij de consument en dat zorgt voor een overschot. Het verandert echter wanneer het gratis is. Diverse groentenmannen boden hun klanten een gratis bloemkool aan bij besteding van een klein in bedrag in de winkel. "Het loopt enorm goed. Ik heb een enkeling gehad die geen bloemkool wilde omdat die het niet lustte", vertelt Casper Reijnders, van Uw Groenteman Casper Reijnders.


Gratis bloemkoolactie bij Klasens, Uw Groenteman

Zonde om gratis weg te geven
Hij had de actie de dag van te voren aangekondigd op Facebook: "Voorkom voedselverspilling. Bij besteding van 2,50 euro een gratis bloemkool." Het levert meteen wat op. "Ik open om over het algemeen pas om half negen de deuren van mijn winkel, maar vandaag stond er om kwart over acht al een klant voor de deur. Ook zie ik vandaag veel nieuwe klanten in de winkel", vertelt Casper. "Bij de gratis snoeptomaatjes afgelopen weekend, daar liep het ook storm. Maar dit zijn geen producten waar iets 'mis' mee is. Het zijn prachtige bloemkolen, eigenlijk zonde om gratis weg te geven." Maar groenten zijn deze dagen niet in trek. Voor de 2,50 die de klanten bij Reijnders moeten besteden, kopen ze geen groenten. "Met dit weer heeft niemand zin om te koken en kiezen de klanten echt voor het gemak. Ik heb 20 soorten rauwkostsalades en die lopen deze dagen heel goed. Verder kopen de klanten vooral fruit, meloenen, druiven, nectarines en dergelijke."

Ook Roy Klasens van Klasens, Uw groenteman, gaf gratis bloemkool weg, zelfs bij een nog kleiner bestedingsbedrag, slechts 1 euro. "De klanten zijn erg enthousiast en weinig weigeren een bloemkool", vertelt hij. Rond de klok van twee is nog niet alle gratis bloemkool weggegeven maar Roy verwacht wel dat dat nog gaat gebeuren of anders morgen wel. Ondanks de hitte gaan zijn klanten naar verwachting de bloemkool wel gekookt eten. Veel klanten kopen geschrapte aardappelen voor erbij en vaak nemen ze ook nog wel een salade mee, vertelt de groenteman.


Zullen we #gratis tomaten weggeven? Aldus Willem Dijk op Facebook

Ook gratis tomaten en paprika
De gratis bloemkolen zijn een initiatief van groothandel Willem Dijk AGF voor hun Nederlandse en Duitse klanten. "Onze motivatie is voedselverspilling tegen te gaan. De kranten staan deze dagen vol over de te kleine pruimen, gerimpelde snoeptomaatjes en kromme komkommers. Met deze bloemkolen is niets mis, maar telers zitten met een overschot omdat de consumenten nog altijd denken dat je bloemkool moet koken en daar is het met deze temperaturen geen weer voor. Vaak gaat er ook een deel naar Oost-Europa. Momenteel is het daar ook volop vakantie en is de afzet gestagneerd. We hebben daarom een grote partij Noord-Hollandse bloemkool opgekocht en onze klanten, de groentenspecialisten, dragen een euro per colli bij voor de transportkosten. Veel klanten hebben meegedaan, er zijn zeker 73 pallets uitgegaan. We doen eenzelfde actie voor tomaten en ook nog voor paprika", vertelt Ronnie Moorman van Willem Dijk AGF. Naar verwachting zullen de weersomstandigheden veranderen, hopelijk normaliseert de handel dan weer. "Maar ik verwacht dat het verhaal in met name de vollegrondsgroenten nog wel een staartje krijgt. In Zuid-Europa kunnen ze momenteel niets aanplanten, dus dat zal gevolgen krijgen tijdens de overschakeling naar het importseizoen."

Voor meer informatie:
Willem Dijk AGF BV
Ronnie Moorman
De Ossenboer 2
7547 SJ Enschede
T: 053 486 47 50
M: 06 1515 01 76
willemjr@willemdijk.nl
www.willemdijk.nl

Uw Groenteman Casper Reijnders
Rijnstraat 64c
Enschede
T: 053 435 5391

Klasens, Uw Groenteman
Rijssensestraat 2
Wierden
T: 0546 570 804


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven