Fruit & Vegetable Facts

Nederland vierde importeur groenten en fruit

Nederland is na Spanje de 2e exporteur van verse groenten en fruit. Naar hoeveelheid gezien is Nederland de 4e in grootte. Als het om import gaat dan neemt Nederland wereldwijd gezien zowel naar waarde als naar hoeveelheid de vierde plek in. De totale waarde van de export bedroeg in het afgelopen jaar bijna 11 miljard euro en er werd voor 7,25 miljard euro aan verse groenten en fruit ingevoerd. In hoeveelheid gezien ging om 8,9 miljoen ton export en 6 miljoen ton import. In de vorige alinea is uitgegaan van cijfers van Eurostat (het statisch bureau van de EU). In 2017 heeft deze bron bij de internationale handel van Nederland voor het eerst ook de inschattingen meegenomen voor de handel binnen de EU. 
Het Nederlandse statistisch bureau CBS doet dat al veel langer. Van grotere bedrijven registreert het CBS de internationale handel daadwerkelijk maar van kleinere bedrijven wordt de handel ingeschat. De aangifte drempel van de intra handel ligt voor de export bij 1,2 miljoen euro en voor de import bij 1,0 miljoen euro. 
Een ander belangrijk verschil tussen Eurostat en CBS is dat in het Eurostat cijfer ook de zgn. quasi-doorvoer is opgenomen en in het CBS cijfer niet.


Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven