Hittegolf stuwt AGF-prijzen Verenigd Koninkrijk omhoog

Weken met warm droog weer hebben hun tol geëist van groenten- en fruittelers. Delen van Engeland hebben meer dan vijftig dagen geen regen gehad en het Development Board van de Agricultural and Horticultural heeft gezegd dat het de droogste aanloop naar de oogst is in tachtig jaar. Veel planten stoppen met groeien boven de 25 graden en gewassen zonder irrigatie hebben het bijzonder moeilijk.

Zo stijgen de gemiddelde groothandelsprijzen voor sla met bijna 22%, omdat de lange periode van warm weer de vraag met 40% heeft doen toenemen, terwijl de oogst met 25% is gedaald. Sla stopt met groeien bij hoge temperaturen en de koppen kunnen door hitte worden beschadigd. Groothandelaren en telers zijn gedwongen om gewassen te importeren om aan de contracten met supermarkten te voldoen.

De verwachting is dat de worteloogst minimaal 30% lager zal zijn vanwege de hitte en geringe neerslag. De gemiddelde groothandelsprijzen stijgen hierdoor met bijna 55% volgens berichten in het tijdschrift Grocer.

De groothandelsprijzen van uien zijn met bijna 55% gestegen en de oogst van het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar naar verwachting 25% kleiner zijn. Een koude natte lente vertraagde het planten waarna de gewassen stress ondervonden door de hoge temperaturen en een gebrek aan regen in juni en juli.

Er worden ernstige tekorten verwacht van zowel broccoli als bloemkool omdat beide gewassen gestopt zijn met groeien in de hitte. De prijs van Britse bloemkool is met 81% gestegen en die van broccoli met 37%.

Het belangrijkste gewas, aardappelen, zal pas vanaf september worden gerooid, dus regen kan de zaken veranderen, maar Guy Smith, de vicepresident van de NFU, denkt dat de oogst waarschijnlijk lager zal zijn dan vorig jaar - mogelijk met 25%. Er zou met name een tekort aan grote bakaardappelen kunnen ontstaan.

Appeltelers verwachten een oogst in lijn met vorig jaar op zijn best tenzij er in de maand augustus veel neerslag valt. Hoewel de vele zon waarschijnlijk zoeter fruit zal betekenen, zei Ali Capper van het Engelse handelsorganisatie van appelen en peren dat telers supermarkten vragen hun specificaties te wijzigen, zodat ze kleiner fruit zouden accepteren.

De oogst van erwten zal net als het formaat kleiner zijn, omdat planten door het hete, droge weer verwelken en stoppen met het produceren van nieuwe vruchten. De gewassen worden ook beïnvloed door toegenomen aanvallen van plagen, zoals de erwtenmot, die gedijen onder warmere omstandigheden.

Een langer frambozenseizoen zal naar verwachting een tekort van 20% als gevolg van de late lente compenseren.

Kersen kunnen door regen worden beschadigd, dus het zonnige weer zal een zoeter, mooier gewas opleveren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven