Italië: daling paprika-areaal enige pluspuntje

De paprika beleeft in Italië geen goed seizoen. Er is weinig product vanwege een vermindering van het aantal teeltgebieden, het seizoen is laat op gang gekomen en de prijzen zijn niet goed. De markt voldoet niet aan de verwachtingen. Toch is er ook optimisme want de verwachting is dat de prijzen zullen verbeteren.

(Archieffoto)

"Er heerst verwarring op de markt, maar we zien vooral dat telers zich zorgen maken omdat het gaat om een relatief duur gewas dat vatbaar is voor ziekten. Vandaag de dag geeft het genetische materiaal op de markt garanties als we het hebben over standaardsituaties, terwijl in het geval van de aanwezigheid van ziekten en virussen, die voortdurend evolueren, de garanties aanzienlijk verminderen", zegt een paprika-expert.

"TSWV, het tomatenbronsvlekkenvirus ontwikkelt zich in razend tempo en de problemen omtrent bacteriën nemen toe. De gevestigde orde blijft stabiele prijzen handhaven zonder deze te verhogen en ook het klimaat blijkt een onstabiele factor. Een andere beperkende factor is dat er in beperkte mate gebruikt mag worden gemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen."


Een kas in Campanië (archieffoto)

Volgens de expert is de paprika een gewas dat door professionals moet worden geteeld en is de grond van essentieel belang.

Het enige positieve puntje van de vermindering van het aantal hectare is dat dit leidt tot een vermindering van de opbrengst waardoor een prijsstijging onvermijdelijk is. "Maar dit is niet alleen het geval in Italië. Ook in Spanje, Portugal en in het Midden-Oosten is deze trend waarneembaar."

Italië blijft een land dat veel paprika's importeert, met name uit Spanje (Lamuyo en Blocky) en Nederland (Blocky). "Doordat er weinig product voor handen is, zijn er voorzichtige gesprekken gestart met Portugal, dat in vergelijking met Italië volop bezig is met het mechaniseren van paprikateelt in volle grond. Dan is het ook nog het risico dat paprika's uit Turkije de Italiaanse markt overnemen want daar wordt meer geteeld dan de werkelijke behoefte van de lokale markt. Dus ook zij richten hun pijlen op Europa", legt de expert uit.

"Iedereen wil toegang tot de Europese markt. Er zijn 400 miljoen consumenten en er zijn goede mogelijkheden om de winst te vergroten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven