Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Discussie over groenten- en fruitnormen laait op door droogte en hitte

Tholen - Ondanks de hitte wonden heel wat Nederlander zich op over groenten en fruit dat kromgroeit, te klein blijft of rimpelt. Er is veel media-aandacht voor pruimenteler Kees Hamelink uit Wemeldinge, die 60 duizend kilo te kleine pruimen niet kwijt kan aan de retail: #metboerenverstand die Kees steunt gaat viraal. Ook de 6 miljoen gratis gerimpelde snoeptomaatjes van Greenco zijn binnen mum van tijd verdwenen. Zijn (cosmetische) normen voor groenten en fruit misschien te streng?

"Consumenten laten courgettes en komkommers met krassen of een rare vorm liggen. De normen zijn uiteindelijk gesteld op wat consumenten in de schappen verwachten", legt Jean Crombach uit van het Kwaliteits-Controle-Bureau uit aan de NOS. "Als je een heel gevarieerd assortiment hebt, met komkommers van allemaal verschillende vormen en maten, dan denkt de consument ook: ja laat maar zitten, daar zal wel iets mee zijn."

Minder verspilling
Het weggooien van groenten en fruit dat niet aan de Europese regels voldoet, is heel normaal geworden voor de handel. Verspilling van voedsel is daardoor niet groter geworden. Door de handelsnormen is plek gekomen voor de groenten van mindere kwaliteit, die in soepen, sappen en voorgesneden groentenpakketten belanden, legt Jansen uit. "Daar kan een courgette met een kras erop gewoon in."
Niet alle groenten en fruit hoeven aan handelsnormen te voldoen: komkommers, winterpenen en champignons mogen bijvoorbeeld in principe in iedere maat en vorm in de winkel liggen. Retailers stellen vaak wel eigen eisen aan deze producten.

Creatieve telers en telers in problemen
Telers zijn creatief in het omgaan met de droogte. Marcel van den Bosse uit Serooskerke heeft in samenwerking met twee andere telers een schip met 4000 ton zoet water besteld. Sommigen lukt het om er helemaal geen last van te hebben. De aardappelen van boer Pieter Noordam uit Borsweer zijn zelfs "perfect", volgens RTVNoord. Door een speciaal irrigatiesysteem aan te leggen, heeft hij zijn eigen watervoorraad aangelegd.

Voor veel telers zullen de weersomstandigheden voor een lagere opbrengst zorgen. Volgens Danny Metsu, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, zijn veel komkommers en courgettes afgewaardeerd. Ze groeien krom door een combinatie van te weinig water en een slechte bestuiving en zijn dan alleen nog geschikt voor de diepvriesindustrie.

Belgische bloemkolen komen in de B-klasse terecht. Door het watertekort blijven ze klein en ontwikkelen te weinig blad waardoor bloemkool geel kleurt.
Perentelers hebben te maken met een nieuw fenomeen in Conference. De peren hangen aan verbrande bomen. "Er zijn ongeveer 1000 bomen verbrand, waartussen bomen die van onder tot boven volledig verbrand zijn. Het blad is verbrand vanwege de extreem hoge temperaturen', vertelt fruitteler Senny Capelle aan Nieuwe Oogst.