Arie Middelburg, GreenMatch:

"Crisis in de tomatenafzet, komkommers lopen als een trein"

Tholen - Hoge producties typeren momenteel de kasgroentenmarkt. Toch zijn de verschillen in de marktsituaties momenteel groot. Van 'doordraaisituaties' in de Nederlandse en Belgische tomaten tot komkommers, die verrassend goed blijven lopen. Arie Middelburg van adviesbureau GreenMatch geeft een toelichting op de kasgroentenmarkt. "In het algemeen zullen de producties in de deze weken nog hoog blijven. Met het enorme warme en zonnige weer is mijn zorg wel of we de kwaliteit de komende tijd op niveau kunnen houden."

"In de grote segmenten van tomaten tros en los rond is het één grote crisis en dat is alweer een hele tijd gaande. Ik durf helaas te stellen dat het geen mooi seizoen meer kan gaan worden door deze langere tijd van slechte prijzen", vertelt Arie. "Normaliter vinden in de loop van deze maand de prijsverhogingen (met afnemende producties) plaats en het is te hopen dat dit ook dit seizoen weer zal gaan gebeuren, want de afzet van trostomaten en losse tomaten is ronduit slecht te noemen. Nu is de vakantietijd nooit bevorderlijk voor de afzet en daarnaast zijn niet alleen in Nederland en België, maar Europees gezien zijn de producties erg hoog bij alle toenemende lokale producties in de diverse landen."

Bij de paprika's zijn de verschillen per kleur groot. "De meeste druk ligt bij de rode paprika's. Daarvan is de aanvoer groot en de prijzen behoorlijk laag. Als er veel rode paprika's zijn, is het aanbod van groene paprika's vaak relatief minder en die kleur doet het dan ook vrij aardig. Ook de markt voor gele en oranje paprika's ontwikkelt zich, mede door een wisselende vraag uit de Verenigde Staten positief, waarbij de zwaardere sorteringen opvallend meer opbrengen dan de kleinere", vertelt Arie.

"De auberginemarkt lag vorige week nog op een laag niveau, maar is zich inmiddels aan het herstellen. Het areaal in de Benelux is uitgebreid en de producties zijn ook nog eens hoog, maar gelukkig klimt deze markt nu uit het dal", aldus Arie. Grote uitzondering bij de kasgroenten zijn de komkommers. "Deze lopen als een trein. Het areaal is niet noemenswaardig veranderd en de producties zijn goed, maar er zijn geen zware pieken en dalen geweest dit seizoen. Door teeltwisselingen is er nu wat minder aanvoer, maar deze lopen tegenwoordig behoorlijk gespreid. Bij dit weer blijkt de komkommer één van de populairste producten voor consumptie!"

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl
www.greenmatch.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven