Overschot ananas, lage prijzen en vertraging werken door in resultaten

Fresh Del Monte sluit moeizaam tweede kwartaal af met verlies

Tholen – De bananen-, ananas-, en avocadomarkt zaten tegen in het tweede kwartaal van 2018 voor Fresh Del Monte. Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf bekend maakte. Voor de ananas en avocado steeg het volume, maar stonden de prijzen onder druk. Op de bananenmarkt werd zowel een lager volume als een lagere prijs genoteerd. Toch boekt het bedrijf een grotere omzet van 1.272,4 miljoen dollar (2017: 1.147,1 mln dollar).

De hogere omzet is grotendeels te danken aan de overname van Mann Packing, waardoor in verschillende segmenten grotere omzetten geboekt werden. "Het tweede kwartaal wordt gemarkeerd door de recente overname van Mann Packing Company en een sterke omzetgroei, ondanks prijsdalingen voor verschillende producten," aldus CEO Mohammad Abu-Ghazaleh. Oncontroleerbare factoren, zoals vertragingen, congestie en het weer in Centraal Amerika werkten door in de resultaten. De Europese markt werd gekenmerkt door een lagere bananenprijs, daarnaast kampte het bedrijf met een overschot aan ananas in Noord-Amerika.
Dankzij een grotere verkoop van bewerkte producten, groenten en avocado's steeg de omzet van de categorie 'overige producten' naar 721 miljoen dollar (2017: 568,1 mln dollar). De brutowinst kwam echter lager uit op 46,9 miljoen dollar (2017:55 mln dollar).

De omzet van ananas steeg met 3% naar 139.4 miljoen dollar ten opzichte van het voorgaande jaar. Die hogere omzet is echter te danken aan een groter volume, dat steeg met 12% en compenseerde daarmee voor de prijsdaling van 8%. Ook voor avocado's steeg het volume (+43%), maar drukte een prijsdaling (-22%) de omzetgroei. Desondanks werd er 11% meer omzet geboekt, 951 miljoen dollar.
Door de overname van Mann Packing steeg de omzet van de bewerkte producten met 61% en kwam uit op 272 miljoen dollar. Het volume steeg daardoor ook aanzienlijk met 96%. De prijzen stonden echter onder druk en noteerden een daling van 18% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Voor de onderdelen niet-tropische producten en groenten stegen zowel het volume als de prijs. Voor groenten was die groei te danken aan de overname van Mann Packing. Daardoor werd een hogere omzet gerapporteerd.

In het tweede kwartaal van 2018 daalde de omzet van bananen naar 457,8 miljoen dollar (2017: 499.5 mln dollar). Het volume daalde met 6% en ook de wereldwijde prijzen stonden onder druk. De prijs daalde met 0,40 dollar (3%) naar 14,52 dollar per eenheid. De brutowinst daalde van 58,1 miljoen dollar in 2017 naar 23,8 miljoen dollar dit jaar.

Ook voor het segment conserven draagt de overname van Mann Packing bij aan een stijgende omzet. Het bedrijf boekte een omzet van 93,6 miljoen dollar tegen 79,5 miljoen dollar een jaar eerder. Die stijging komt grotendeels voor rekening van Mann Packing. In de ananasconserven werd een daling genoteerd in omzet.

Als gevolg van de lagere prijsvorming voor verschillende producten komt de brutowinst uit op 78,3 miljoen dollar. Dat is een forse daling ten opzichte van de 123,2 miljoen dollar die een jaar eerder werd genoteerd als brutowinst over het tweede kwartaal. Ook het operationeel inkomen daalde van 79,5 miljoen dollar in 2017 naar 13,8 miljoen dollar dit jaar. Onder de streep boekte Fresh Del Monte over het tweede kwartaal een verlies van 7,9 miljoen dollar (2017: 69,2 mln dollar). Het vergelijkbare nettoresultaat laat ook een forse daling zien: 6,9 miljoen in 2018 tegen 71,3 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2017

Klik hier om de kwartaalcijfers te bekijken.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven