Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Jozef Cool, RJCool groothandel in peen en uien

“Sommige percelen van peen zijn misschien al verloren gegaan”

Tholen – "De vroege peen was bijna klaar om te rooien en toen is het heel droog geworden. Ze zijn nog net iets te klein om van het land af te halen, maar als we het niet doen zijn ze straks overrijp", vertelt Jozef Cool van RJCool groothandel in peen en uien half juli. De peen die wel beregend is wat kleiner maar heeft geen kwaliteitsproblemen. "Het is juist een catastrofe voor telers die niet kunnen of mogen beregenen."


De peen van vorig seizoen

De weersomstandigheden worden steeds extremer en met dit soort weer hebben telers en overheden niet veel ervaring. "In Nederland zijn de voorzieningen voor beregenen beter dan in België. Zeker in de Flevopolder en de Noordoostpolder. In België wordt al gesproken over schadeclaims, maar de overheid kan zich beter inzetten voor het steunen van telers met beregenen. Er wordt al gesproken over een landbouwramp en dit gaat veel geld kosten", aldus Jozef.Uien
De plantuien die de groothandel heeft binnengekregen hebben wel een hele goede kwaliteit. "Maar deze zijn vroeg geplant en hebben nog regen gehad. Voor de grove uien is het minder positief gesteld. We verwachten dat er veel minder aanvoer is dan andere jaren. Er zijn wel plaatsen die wel beregenen dus daar gaat het hopelijk wel meevallen. Voor de late uien is het nog vroeg om uitsluitsel over te geven dus is het nog even afwachten", zegt de handelaar. 

De peenmarkt in België is qua telers een markt in evenwicht. "De verstandhouding tussen de telers is niet verkeerd, maar de samenwerking tussen de Nederlandse telers is wel beter", vertelt Jozef. Normaal is er deze periode een lage vraag naar peen, maar door de droogte stijgt de vraag juist. "We krijgen vraag uit Frankrijk, Duitsland en Tsjechië die we normaal nu niet hebben. Ook heb ik hier en daar horen vallen dat de vraag naar peen buiten Europe ook stijgt."

Voor meer informatie:
RJCool
Bevrijdingslaan 116
9200 Dendermonde
+32(0)52 212 505


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven